Sobota
20. Julij
ob 20.30
Cerkev sv. Jakoba - Ljubljana

ZBOR SMITH COLLEGE ALUMNAE IN SLOVENSKI GLASBENIKI (ZDA, Slovenija)

Ženski zbor Smith College Alumnae
Moški zbor slovenske turneje SCAC
Simfonični orkester Domžale – Kamnik

Dirigent: Jonathan Hirsh

Deborah Garrett, sopran
Allison La Pointe, mezzosopran
Aljaž Žgavc, tenor
Rok Bavčar, bariton

Gregor Klančič, orgle


Spored:

Joseph Haydn (1731–1809), Missa in Angustiis (Nelsonova maša), Hob. XXII: 11

Maurice Duruflé (1902–1986), Requiem, op. 9


Osrednji cilj Zbora Smith College Alumnae (Smith College Alumnae Chorus – SCAC) je spodbujanje glasbeno-umetniških vezi med gojenkami zborovskih programov na prestižni ameriški izobraževalni ustanovi za ženske, Kolidžu Smith v Northamptonu (Massachusetts), ustanovljenem leta 1871. V zbor, ki je začel delovati leta 2010, se vključujejo pevke iz številnih držav – študentke različnih letnikov. Med izstopajočimi projekti zasedbe omenimo koncert, posvečen ugledni zborovski skladateljici Alice Parker (šolanje na Kolidžu je končala leta 1947), in izvedbo Brahmsovega Nemškega requiema. Na gostovanjih po Siciliji (2011), baltskih državah in Rusiji (2013) ter Kubi (2016) je zbor v sodelovanju z lokalnimi glasbeniki izvajal Mozartov Requiem, Beethovnovo Mašo v C-duru in skladateljevo Koralno fantazijo, Pergolesijevo Stabat Mater in Vivaldijevo Glorio.

Na letošnji turneji po Sloveniji se bodo izvajalci posvetili Haydnovi maši, nastali v nemirnem času Napoleonovega osvajalskega prodora (avtor je skladbo poimenoval kar Maša v času stiske), a tudi vojskovodjevih prvih porazov (od tod popularni vzdevek opusa – Nelsonova maša), ter meditativnemu, z gregorijanskimi napevi obarvanemu Requiemu francoskega skladatelja in organista Mauricea Durufléja. Kot posebnost omenimo, da gostujoča generacijsko pestra zborovska zasedba vključuje okoli 60 nekdanjih študentk Kolidža, ki so zaključile študij med letoma 1951 in 2014. Projektni moški zbor, ki jih dopolnjuje, je sestavljen iz članov različnih slovenskih zborov.


Simfonični orkester Domžale – Kamnik je nastal leta 1971 z združitvijo orkestra Zavoda za glasbeno izobraževanje Domžale in kamniškega Komornega orkestra. Ustanovil ga je pedagog, dirigent in skladatelj prof. Tomaž Habe, ki je nato vodil orkester vse do leta 1992. Za njim so se kot stalni dirigenti zvrstili Aleksandar Spasić (1993–2002), Stefan Garkov (2003), Simon Dvoršak (2004–2009), Simon Krečič (2009–2013) in Slaven Kulenović (2013), zdajšnji glasbeni vodja. Zasedba je sprva štela nekaj več kot 30 glasbenikov, v naslednjih desetletjih pa se je razširila na okoli 80-članski orkester, ki ga sestavljajo ljubiteljski glasbeniki, učenci in učitelji regionalnih glasbenih šol, pa tudi profesionalni glasbeniki (iz domžalsko-kamniške regije, pa tudi od drugod). Orkester letno izvede več koncertnih projektov, večinoma s področja klasične glasbe, posega pa tudi po repertoarju sakralne, filmske in popularne glasbe. Vrhunec vsakoletnega delovanja so tradicionalni novoletni koncerti, ki jih orkester prireja po vzoru Dunajskih filharmonikov. Orkester je v svoji skoraj polstoletni zgodovini sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi slovenskimi glasbeniki, kot so Aci Bertoncelj, Anton Grčar, Stanko Arnold, Jože Kotar, Matej Šarc, Boštjan Lipovšek, Tibor Kerekeš, Volodja Balžalorsky, Marjan Trček, Irena Vremšak Baar, Tomaž Lorenz, Matej Zupan, Zoran Potočan in drugi.

Dirigent Jonathan Hirsh, doma iz Brooklyna, si je pridobil ugled pri občinstvu in kritikih v Združenih državah Amerike in v tujini. Deluje na Kolidžu Smith kot predavatelj in vodja orkestra ter zborovskih zasedb Glee Club in Komorni pevci. Z orkestrom je gostoval na Kubi in Siciliji. Na turneji po Trinidadu in Tobagu je sodeloval z Nacionalnim mladinskim orkestrom. Diplomiral je na Kolidžu v Amherstu leta 1986, magistrsko-doktorski študij dirigiranja pa je končal na Michiganski univerzi. Poučeval je na Kolidžu v Amherstu, Michiganski univerzi, Kalifornijski univerzi  v Santa Cruzu ter Univerzi Tufts. Njegov dirigentski repertoar obsega zborovska, oratorijska, operna in simfonična dela. Pod njegovo taktirko je Orkester Kolidža Smith debitiral v Carnegiejevi dvorani v New Yorku, z izvedbo Beethovnove Devete simfonije.

Sopranistka Deborah Garrett se posveča operi, opereti, oratoriju, muzikalu in zabavni glasbi iz obdobja med 20. in 60. leti prejšnjega stolejta. Kot solistični sopran je pela z zborom SCAC v Mozartovem Requiemu in Beethovnovi Maši v C-duru. Med njenimi najljubšimi opernimi vlogami sta Metka (Janko in Metka) ter Barbarina (Figarova svatba). Leta 2008 je ustanovila ansambel Flashback Music Memories, ki se osredotoča na razvedrilni glasbeni repertoar za starejše.

Mezzosopranistka Allison La Pointe je na opernem odru upodobila Suzuki v Puccinijevi Madami Butterfly, sicer pa je nastopala ob različnih orkestrih, med drugim v Händlovem Mesiji in Mahlerjevih Pesmih popotnega pomočnika. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih na Moravskem in v Italiji (v mestu Urbania). Solistično je pela na turneji zbora SCAC na Kubi (2016). Kot gostujoča solistka je bila vabljena na recitale, pevske revije in vokalne delavnice. V domači Minnesoti je aktivna kot vneta podpornica umetnosti.

Tenorist Aljaž Žgavc je začel pevsko izobraževanje na glasbeni šoli v Postojni pri profesorju Matjažu Prahu. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorju Janku Volčanščku in ga leta 2014 uspešno zaključil. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih in sodeloval s profesorji, kot so Edita Garčević Koželj, Dunja Vejzović, Snežana Nena Brzaković, Marcus Bruck in Thomas Hayer. Trenutno se izobražuje pri prof. Vlatki Oršanić. S SNG Opera in balet Ljubljana sodeluje od leta 2011, od marca 2013 pa je tam zaposlen kot zborist-solist. Njegove vidnejše vloge so Cirkuški direktor (Prodana nevesta), Rajdelj (Gorenjski slavček), Dr. Blind (Netopir), Abdallo ( Nabucco) in druge.

Baritonist Rok Bavčar je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesoricah Ireni Baar in Vlatki Oršanić. Več sezon je bil član Komornega zbora RTV Ljubljana, nato pa nekaj let zaposlen v Slovenskem komornem zboru. Je aktivni član Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Trenutno je angažiran v SNG Opera in balet Ljubljana. Kot solist je sodeloval na več recitalih Glasbene mladine, na abonmajskih koncertih Akademije za glasbo v Ljubljani in na koncertih zbora Consortium musicum Ljubljana. Med njegovimi opernimi kreacijami omenimo naslednje vloge: Ben (Telefon), Bob (Zmikavt in stara devica), Vaščan (Nežni velikan), Carlo (Črne maske), Varnostnik (Ljubezen kapital), Markiz d’Obigny, Doktor Grenville (Traviata), Lovro (Gorenjski slavček), Sodnik (Ples v maskah), Fiorello (Seviljski brivec), Glasnik (Otello), Schaunard (La Boheme), Marullo (Rigoletto), Yamadori (Madama Butterfly). Kot solist je nastopil v SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor in HNK Zagreb. Veliko se posveča izvajanju sodobne klasične glasbe. Sodeloval je pri številnih krstnih izvedbah: Junak našega časa ( T. Svete), Ada ( T. Svete), Pod svobodnim soncem ( T. Kobe), Deseti brat ( A. Makovac).

Organist in zborovodja Gregor Klančič je začel glasbeno izobraževanje na GŠ Nova Gorica in na orglarski šoli v Novi Gorici. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral na oddelku Glasbena pedagogika in Cerkvena glasba. Kot organist nastopa po Sloveniji, na Hrvaškem (Reka, Mednarodni festival Dnevi orgel v Istri, Varaždinski baročni večeri), v Franciji (Tours), Nemčiji (Konstanz, Aachen) in Italiji. Nastopa z orkestrom Slovenske filharmonije, s številnimi vokalnimi solisti, instrumentalisti in zbori (Zbor slovenske filharmonije, zbor in orkester Consortium musicum, zbor Glasbene matice, Komorni zbor Ipavska idr.). Med leti 1999 in 2004 je vodil Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, s katerim je dosegel številne uspehe. V okviru KD Schellenburg v Uršulinski cerkvi v Ljubljani organizira koncertni cikel Sakralni abonma. Vodi zbor Consortium musicum, s katerim je izvedel več vokalno-instrumentalnih koncertov. Od leta 1993 do 2012 je bil član Slovenskega komornega zbora, od leta 2004 asistent zborovodja, leta 2018 pa je bil umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije. Je vodja glasbene dejavnosti na Nadškofiji Ljubljana. V ljubljanski stolnici že od leta 1999 deluje kot organist. Je profesor in ravnatelj na Orglarski šoli v Ljubljani.


Vstop prost.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio