Petek
30. Junij
ob 20.30
Ljubljanski grad, grajsko dvorišče - Ljubljana

OTVORITEV JAZZ ODRA: STANFORD JAZZ ORCHESTRA & WAYNE BERGERON (ZDA)

dirigent: Mike Galisatus
Wayne Bergeron, trobenta


Spored:

Bob Florence (1932—2008), Be Bop Charlie

Daiki Nakajima (2002), Rain, Pause, Rain Again

Bob Curnow (1941), Cayenne

Mike Dana (1953), It’s Just a Phase

Wayne Shorter (1933—2023), Yes or No, prir. Fancisco Torres

Bronisław Kaper (1902—1983), On Green Dolphin Street, prir. Don Schamber

Alan Menkin (1939), Friend Like Me, prir. Bill Liston

Dan Higgins (1957), First Impression

John Fred Coots (1897—1985), You Go To My Head, prir. Tom Kubis

Tom Kubis (1951), High Clouds and a Chance of Wayne Tonight

Prir. Michael B. Nelson (1960), James Bond Medley

Frank Foster (1928—2011), Who Me?, prepis Jeff Bunnell


Stanford Jazz Orchestra je največji jazz sestav Univerze Stanford, ene najprestižnejših univerz sveta, ki je med drugim zagnala projekt, ki ga danes poznamo pod imenom Silicon Valley. Med svoje diplomante šteje direktorje drugih prestižnih ameriških univerz, znanstvenike, igralke in igralce ter seveda glasbenike. Na festivalih in gostovanjih po svetu izvaja raznolik nabor sodobnih skladb in zimzelenih pesmi iz standardnega jazzovskega repertoarja. Sodeluje le z najimenitnejšimi gosti, kot so Jon Faddis, Louie Bellson, Bob Mintzer, Wycliffe Gordon, Ingrid Jensen, Jimmy Heath. Trenutno je orkester na evropski turneji s trobentačem Waynom Bergeronom, ki jih bo popeljala po jazz festivalih in odrih Italije, Švice, Slovenije ter Avstrije.

Dirigent jazz orkestra univerze Stanford Mike Galisatus je prejel že serijo nagrad za poučevanje. Svojo kariero je začel kot dirigent ameriških srednješolskih godb, a so mu kmalu ponudili mesto dirigenta na College of San Mateo. Izredne glasbeno pedagoške sposobnosti so ga kmalu pripeljale na mesto vodje Jazz orkestra na Stanfordu, eni najboljših univerz sveta. Kot studijski trobentač je snemal in nastopal z velikimi imeni kalifornijske popularne glasbe, kot so Louie Bellson, Natalie Cole, Frank Sinatra Junior, Mary Wilson, Kenny Washington, Gladys Knight in mnogi drugi. Je dobrodošel sodnik na tekmovanjih in visoko cenjen gostujoč dirigent po vsej Kaliforniji. Služil pa je tudi kot predsednik sekcije širšega San Francisca Kalifornijske glasbeno izobraževalne zveze, pri kateri ostaja predstavnik za jazz.

Trobentač Wayne Bergeron je eden najbolj iskanih glasbenikov sveta. Studijska in filmska snemanja, mednarodne turneje, jazz koncerti, gostovanja in glasbene klinike ga vodijo po vsem svetu. V ospredje je stopil leta 1986, ko so ga sprejeli v skupino Maynarda Fergusona, s katero je posnel nekaj njenih večjih hitov. Sodeloval je s svetovno znanimi glasbeniki od Raya Charlesa do skupine Green Day, našteti pa je vsekakor vredno tudi svetovno znane ikone, kot so Katy Perry, Beyoncé, Barbra Streisand, Michael Bublé, The Jonas Brothers, Burt Bacharach, Seth MacFarlane, Natalie Cole, Celine Dion, Seal, Diana Krall, Tito Puente, Christina Aguilera, Dianne Reeves, Michael Bolton, Earth Wind & Fire, The Pussycat Dolls, My Chemical Romance, The Mars Volta, Chicago, Rosemary Clooney, Diane Schuur, Barry Manilow, Lee Ann Womack, Lou Rawls, Eric Marienthal, Kenny G. in David Benoit.

Slišati ga je mogoče na več kot 500 televizijskih in filmskih produkcijah. Med njimi Red Notice, Turning Red, Soul, Bob’s Burgers, Ford vs. Ferrari, Toy Story 4, Frozen 1 & 2, The Lion King (2019), The Secret Life of Pets, Wreck it Ralph 2, Crazy Rich Asians, Sing 1 & 2, Moana, Frozen 1 & 2, Get On Up, Toy Story 3, Monsters University, High School Musical 3, Get Smart, Superman Returns, The Simpsons Movie, Dreamgirls, Hairspray, Mission Impossible 3, Ice Age 2, Spiderman 1 & 2, Team America in South Park.

Kot solist je igral za filme, kot so West Side Story (2021, Steven Spielberg), La La Land, Sing, The Incredibles 1 & 2, Rocky Balboa, The Secret Life of Pets 2, Rough Night, Jazzman’s Blues, Vacation Friends, Ted 2, Minions, Minions 2: The Rise of Gru, Spies in Disguise, Jersey Boys, The Green Hornet, The Interview, Despicable Me 1, 2 & 3, Duplicity, Princess & the Frog, The Perfect Game. Tudi v televizijski produkciji ga redno angažirajo; spremljal je podelitve oskarjev, zlatih globusov, nagrad SAG, Ameriškega idola, nagrade emmy, grammy, risanke Animaniacs Reboot, Family Guy, American Dad, Simpsonovi, nadaljevanke Will in Grace, King of the Hill, Buzz Lightyear, Hercules in mnoge druge.

Najraje od vsega pa Bergeron igra kot prva trobenta big bandov. Snemal in igral je z najbolj spoštovanimi los angeleškimi skupinami (npr. Gordon Goodwin, Arturo Sandoval, Pat Williams, Sammy Nestico, Jack Sheldon, Chris Walden, Tom Kubis, John La Barbar). Se pa nikakor ne omejuje le na jazz orkestre, saj je kot gost nastopal tudi s Filharmoničnim orkestrom Los Angelesa, New Yorškimi filharmoniki, Orkestrom Clevelanda, Simfoničnim orkestrom Dallasa, tajvanskim simfoničnim orkestrom, in tokijskimi filharmoniki.  

S samostojno skladbo ‘You Call This a Living?’ si je Bergeron prislužil nominacijo za grammy v kategoriji najboljše skladbe za big band. Bergeronov drugi album, ‘Plays Well With Others’, ki ga je leta 2007 izdal pri jazz založbi Concord, je bil prav tako deležen vsestranske odlične kritike. Leta 2017 pa je izdal še svoj najljubši album ‘Full Circle’. Morda ga je še najbolje opisal dobitnik grammyja, skladatelj in vodja big bandov Gordon Goodwin, ki je rekel, “Wayne je prva trobenta, na kakršno naletiš le enkrat v življenju.”


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanja Adria Media Ljubljana, lahko prevzamete na dan koncerta v Vstopnem paviljonu pred glavnim vhodom v Ljubljanski grad in na blagajni spodnje postaje vzpenjače, do zadnjega dne pred koncertom (do 30. junija 2023) pa na sedežu Imago Sloveniae, Gornji trg 16, Ljubljana, vsak delovni dan med 10. in 16. uro.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio