Petek
29. Julij
ob 21.00
Jazz oder
Stari trg - Ljubljana

STEFANO BEDETTI QUARTET (ZDA, Nizozemska, Italija, Avstrija)

Stefano Bedetti, tenor saksofon
Ratko Zjaca, kitara
Renato Chicco, hammond orgle in klaviature
Klemens Marktl, bobni


V primeru dežja bo koncert v atriju Mestnega muzeja.


Stefano Bedetti (New York) je eden najbolj priznanih in karizmatičnih jazz umetnikov, ki so se na sceni pojavili v zadnjem desetletju. ‘Zapomnite si njegovo ime, saj je eden najbolj zanimivih saksofonistov zadnjih let.’ – Fabrizio Bosso

Bedetti je jazz glasbo odkril preko poslušanja Charlieja Parkerja, ostali vplivi pa vključujejo Johna Coltranea, Sonnyja Rollinsa, Dexterja Golrdona, Joea Hendersona, Cannonball Adderleyja, Hank Mobleyja, Sonny Stitt in druge.

Leta 2005 je ustanovil svoj kvartet ter kot vodja leta 2007 izdal svojo prvo ploščo, The Bright Side of the Moon. Dokazal se je ne samo kot glasbenik svetovnega kova temveč tudi kot nadarjen skladatelj. Plošča je požela odlične ocene s strani kritikov, Italian Jazz Awards pa so jo imenovali za najboljšo jazz ploščo leta.

V toku svoje kariere je sodeloval z mnogimi znanimi glasbeniki, kot so Billy Hart, Ed Howard, Victor Lewis, George Cables, Jimmy Howens, George Garzone, Dave Stryker, Billy Drummond, Tony Scott, Barry Altschul, Gianni Basso ter mnogimi drugimi.

Zasedba orkestracijo navdaja z naprednim odnosom ter modernim zvokom in tako ustvarja glasbo, ki je ritmična in kompleksna, hkrati pa harmonsko bogata, melodično izpolnjujoča in čustveno privlačna. V letu 2015 je Bedetti prišel v novo razburljivo ustvarjalno fazo ter svoje različne talente pokazal na mnogih novih pomembnih snemalnih projektih.

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio