Sreda
17. April
ob 19.30
Cerkev sv. Jakoba - Ljubljana

J. S. BACH: PASIJON PO JANEZU – 300 LET OD PRVE IZVEDBE

ŠTUDENTSKI ZBOR IN ORKESTER IZ UTRECHTA (Nizozemska)

Dirigent: Stijn Berkouwer

Solisti:
Stefan Wouters, Kristus (bas)
Dierick Aartsen, Evangelist (tenor)
Valerie Stammet, sopran
Hanno Egger, kontratenor
Koen Masteling, tenor
Nico Graat, bas


Spored:
Johann Sebastian Bach (1685—1750), Pasijon po Janezu, BWV 245


Študentski zbor in orkester iz Utrechta (USKO) je bil ustanovljen leta 1945 in je danes eden največjih in najbolj znanih študentskih korpusov Nizozemske. V trenutni zasedbi igra in poje več kot 200 članov, povečini študentov Univerze v Utrechtu in dijakov Visoke šole v Utrechtu. Zaradi številčnosti svoje kombinirane zborovsko-orkestrske zasedbe, mladostne energije svojih članov, in pa zlasti visoke kakovosti izvedb USKO zaseda posebno mesto v državi. Svoje poslanstvo – študentom privzgojiti ljubezen do glasbe in spodbujati spretnost njene izvedbe – opravlja skozi bogat in zahteven repertoar, raznolike družabne dejavnosti, gostovanja, ki spodbujajo enovit nastop in skladnost igre.

USKO vsako leto izvede dva sporeda znanih klasičnih mojstrov, kot so Mozart, Beethoven, Verdi, Brahms in Britten in en spored, posvečen veličini J. S. Bacha. Njegova dela so že vse od zgodnjih začetkov zasedbe osrednji del njenega repertoarja, saj že praktično vse od svoje ustanovitve na tri leta rotira skladateljeva najpomembnejša dela: Mašo v h-molu, Pasijon po Mateju in Pasijon po Janezu. Po več koncertih na Nizozemskem se projekt tradicionalno zaključi z evropsko turnejo, ki je to izjemno zasedbo letos pripeljala tudi v Slovenijo.

Letos, ob 300. obletnici prve izvedbe Bachovega Pasijona po Janezu, Študentski zbor in orkester iz Utrechta to izjemno delo predstavlja na svoji evropski turneji, ki je to vrhunsko študentsko zasedbo pripeljala tudi v Slovenijo.

Vljudno vabljeni!


Vstop prost. Brezplačen koncert je omogočil GenLan.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio