Petek
19. Avgust
ob 20.30
Gornji trg - Ljubljana

SWINGATAN

Peter Ugrin, violina
Marko Čepak, kitara
Marko Mozetič, kitara
Zmago Štih, harmonika
Nikola Matošić, kontrabas


S harmoniko začinjeni projekt mednarodno priznanih slovenskih jazzistov, v katerem se spogledujejo z raznorodnimi glasbenimi žanri od gypsy jazza, swinga in bossa nove do klasičnih etud.

Swingatan je akustični kvintet, ki ga sestavljajo violina, dve kitari, klavirska harmonika in kontrabas. Izvajajo avtorsko glasbo, ki je stilsko blizu svingu in bossa novi, značilni za obdobje 30. in 40. let prejšnjega stoletja, ter gypsy jazz standarde po vzoru violine in kitare Djanga Reinhardta in Stéphana Grappellija s posebnim dodatkom harmonike. Repertoar obsega vse od balad in klasičnih etud do virtuoznih tem, podžgan z neusmiljenim gypsy rhythm’n’drive. Vsi člani zasedbe so priznani jazz in klasični glasbeniki, ki delujejo tako v slovenskem kot tudi tujem prostoru. Swingatan je njihov stalni in redno delujoči projekt, ki ga letos obeležujejo s prvencem. Koncert bo zato tudi predstavitev svežih avtorskih skladb.

Peter Ugrin koncertira v različnih komornih sestavih umetnostne glasbe (Kvartet Guud, Godalni kvartet, kvintet). Leta 2014 in 2016 je v Sloveniji in Rusiji krstno izvajal dela ruskega skladatelja Sergeja Luneva. Poučuje violo na KGBL Ljubljana, na področju improvizacije deluje kot profesor jazz violine na ljubljanski Akademiji. V zasedbi Artbeaters, s katero je prejel prvo nagrado na 6. Mednarodnem jazz tekmovanju v Bukarešti, deluje kot vodja, komponist in violinist. Na festivalu in delavnici Jazzinty je leta 2013 osvojil vse tri nagrade: za najboljšo skupino (Artbeaters), izvedbo ter za najboljšo lastno kompozicijo. Kot dirigent vodi Big Band Gverillaz, s katerim nastopa po domačih in tujih festivalih.

Marko Čepak – Maki je magistriral iz jazz kitare na Konservatoriju Giuseppeja Tartinija v Trstu in trenutno pripravlja doktorat. Redno nastopa po mednarodnih odrih z dvema ameriškima kitaristoma, Johnom Stowellom in Russom Spieglom. Je tudi član mednarodne zasedbe s priznano ameriško jazz pevko Rachel Gould, trenutno edino živečo pevko, ki je sodelovala z legendarnim trobentačem Chetom Bakerjem. V zadnjih 10 letih je sodeloval pri številnih projektih in na posnetkih, pri čemer je sodeloval z jazz glasbeniki iz Italije, Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Je član zasedbe Artbeaters, s katero koncertira po Sloveniji in drugod po Evropi.

Marko Mozetič – Mozo je študiral kitaro na konservatoriju v Celovcu in kompozicijo ter aranžiranje na Glasbenem kolidžu Berklee v Bostonu. Aktivno sodeluje s priznanimi glasbeniki ter piše glasbo za uveljavljene izvajalce in različne zasedbe, kot so: Iva Stanič, Eva Hren, Big band RTV Slovenija, SunBeatzz, Steve Mead, Denis Novato idr. Izdal je dve avtorski zbirki za klasično kitaro Kitara me zabava.

Zmago Štih se je sprva šolal na SGBŠ Ljubljana v razredu Erna Sebastiana. Kasneje je nadaljeval študij v Nemčiji na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v razredu Ivana Kovala. Sodeluje tako v različnih komornih sestavih kot solistično. Je večkratni nagrajenec različnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot učitelj harmonike je zaposlen na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje.

Nikola Matošič že vrsto let sodi med najboljše slovenske kontrabasiste, hkrati pa si prizadeva za oživitev, ohranitev in posodobitev slovenske jazzovske scene. Sodeloval in nastopal je s svetovno znanimi jazzovskimi glasbeniki, kot so: Deborah Brown, Rachel Gould, Aaron Goldberg, Doug Hammond, Howard Curtis, Doug Sides, Alan Praskin, Herb Geller, Don Menza in Peter Mihelič. Deluje tudi kot spremljevalni član v mnogih slovenskih jazz zasedbah. Leta 2013 je z jazz ikono Dougom Hammondom med drugim nastopal tudi na enem izmed najprestižnejših jazz festivalov na svetu Nordsee.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio