Četrtek
29. Avgust
ob 20.30
Noči v stari Ljubljani
Dvorni trg - Ljubljana

THE BALKAN EXPERIENCE OF SONG AND RITUAL (Srbija, Makedonija, Slovenija)

Jelena Sorovokal, oboa
Brigita Markovokal
Tea Vidmarvokal
Dejan Jovanovtolkala 


Ljudsko glasbeno izročilo od Slovenije do Turčije: skozi tradicionalno postavitev (večglasno petje ob spremljavi tolkal) iščejo glasbeniki nov izraz v kontekstu vsebinske, harmonske in izrazne vpetosti v današnji prostor in čas.


The Balkan Experience of Song and Ritual predstavlja v izvirnih (avtorskih) aranžmajih ljudsko glasbeno izročilo z geografskega področja med Slovenijo in Turčijo. Z vključitvijo improvizacijskih in pripovednih momentov dodajajo glasbeniki ljudski pesmi dimenzijo neposrednosti in jo tako še bolj približujejo sodobnemu poslušalcu. Od leta 2018 delujejo v Ljubljani. Nastopali so na številnih večjih in manjših odrih po Sloveniji in Avstriji, udeležili so se tudi prvega mednarodnega folklornega festivala v Ljubljani.

Jelena Soro je večstranska glasbenica, oboistka, vokalistka, skladateljica in glasbena pedagoginja. Glasbo je študirala na Akademijah v Ljubljani in na Dunaju ter magistrirala na uglednem Berklee College of Music v Valencii. Je voditeljica ljubljanskih prireditev Balkan Open Jam. S svojo avtorsko glasbo in skupino PostArt Ensemble je nastopala na koncertih in festivalih v Nemčiji, Avstriji, Španiji, na Češkem, v Srbiji in Sloveniji. Posnela je tri zgoščenke avtorske glasbe. Umetnost igranja na oboo glasbenica osvobaja klasičnih okvirov in jo prepleta z eksperimentalno, improvizirano, ljudsko in alternativno glasbo. V Sloveniji je med drugim sodelovala z Galom Gjurinom, Markom Hatlakom in člani skupine Prismojeni profesorji bluesa. Med njenimi snemalnimi dosežki v tujini omenimo sodelovanja z glasbeniki in ansambli, kot so Shruti in Sahana (Indija), Jennifer McMahon (Irska), Gilbert Mansour (Libanon) in Gradovi Utočišta (Srbija).

Brigita Marko se ukvarja z ljudskim, avtorskim in eksperimentalnim petjem. Učila se je tradicije rezijanskega petja z Ljobo Jenče in zatem z Bogdano Herman. Izpopolnjevala se je na delavnicah Hasmik Harutyunyan, Irene Tomažin, Zvezdane Novakovič, Katarine Juvančič in drugih. Bila je članica glasbenih skupin Horda grdih in Karavana Iluzij, s katerima je nastopala v Sloveniji in tujini.

Tea Vidmar ustvarja na področju uličnega gledališča, glasbe in vokalnih performansov. Kot vokalistka je nastopala z glasbenimi skupinami, kot so Positive illusion, Skarabej, duo Aritmija, Širom. Sodelovala je tako z domačimi kot tujimi glasbenicami in glasbeniki (Samo Kutin, Ana Kravanja, Andrej Fon, Nino Mureškić, Tena Novak Vincek, Ivan Marincel, Damir Prica Kafka, Roko Crnić idr.) Dejavna je tudi na področju sodobne improvizirane in eksperimentalne glasbe.

Dejan Jovanov je začel spoznavati glasbo prek folklorne dejavnosti v Makedoniji. Nastopa doma in v tujini (Turčija, Ciper, Moldavija, Romunija, Bolgarija, Srbija). Zadnjih deset let živi in ustvarja v Sloveniji, kjer je član makedonske folklorne skupine Kalina.

Stran skupine


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio