Ponedeljek
27. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

TIM JANČAR

Tim Jančar, klavir


Spored:

Ludwig van Beethoven (1770–1827), Sonata št. 21 v C-duru, op. 53 »Waldstein«
Sergej Rahmaninov (1873–1943), Preludiji op. 32 št. 1, 2; op. 23. št. 2, 5, 6; op. 32 št. 3, 9
Frederic Chopin (1810–1849), Barcarolle op. 60
Franz Liszt (1811–1886), Rhapsodie espagnole, S.254


Tim Jančar je začel glasbeno pot na Nižji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri prof. Damjani Cvetko. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (smer klavir in glasbeni stavek), študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pa je končal leta 2018 in magistriral s posebnim priznanjem summa cum laude pri prof. Tatjani Ognjanovič. Je nagrajenec več državnih in mednarodnih tekmovanj – omenimo državno tekmovanje TEMSIG 2016 (prvo mesto in zlata plaketa), mednarodno tekmovanje Città di Gorizia (prvo mesto in prva nagrada) ter mednarodno klavirsko tekmovanje Janez Matičič (prvo mesto in prva nagrada v umetniški kategoriji).

Za svoje študijske uspehe je leta 2013 prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, leta 2017 pa Prešernovo nagrado AG za izvedbo Koncerta za klavir in orkester št. 4 Sergeja Rahmaninova; v recenziji za podelitev nagrade je bilo zapisano, da je »pianist zaigral koncert v velikem slogu, tehnično, ritmično in muzikalno suvereno, z lepim in zvenečim tonom ter veliko mero umetniške invencije in kreativnosti«. Med študijem je Tim Jančar nastopil tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, komornim orkestrom Konservatorija Giuseppe Tartini iz Trsta ter z orkestrom Slovenske filharmonije. Maja leta 2016 je imel na Dunaju pod pokroviteljstvom Banke Avstrije samostojni recital kot predstavnik Slovenije v okviru cikla Piano Forte – The Next Generation. Nastop je bil v superlativih ocenjen med drugim v slovaški glasbeni reviji Hudobný život (»Tim Jančar je intelektualno-muzikalni glasbenik z osebnim, interpretacijsko globoko ponotranjenim pečatom. Njegov nastop je bil absolutno zrel, tehten, zbran in navdušujoč.«).

Pianist je aktiven tudi na področju komorne glasbe (trio Ad hoc). Prav tako se redno udeležuje mednarodnih seminarjev pri priznanih profesorjih, kot so Ruben Dalibaltayan, Johannes Kropfitsch, Claudio Martínez Mehner, Markus Schirmer, Boris Berman, Avedis Kouyoumdjian, Eliso Virsaladze idr.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio