Ponedeljek
20. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

MARUTA STARAVOITAVA (Belorusija)

Maruta Staravoitava, flavta


Spored:

Claude  Debussy (1862‒1918), Syrinx

Marin Marais (1656‒1728), Les folies d’Espagne (priredba za solo flavto)

André Jolivet  (1905‒1974), Ascèses (I, III, V), za altovsko flavto solo

Johann Sebastian Bach (1685‒1750), Tokata in fuga v d-molu BWV 565, transkripcija za solo flavto Salvatore Sciarrino (*1947)

Neznani avtor, Bogorodica (priredba za altovsko flavto solo)


V Belorusiji rojena flavtistka Maruta Staravoitava, ki živi v Kölnu, je glasbenica raznolikih repertoarnih nagnjenj, saj jo privlači glasba od baroka do sodobnosti; posebno rada sodeluje z živečimi skladatelji. Med slavnimi dirigenti, s katerimi je muzicirala, omenimo Pierra Bouleza, Antonia Pappana, Jonathana Notta in Beata Furrerja. Redno nastopa z zasedbama Ensemble Inverspace (Švica) in Ensemble Experimental iz Freiburga. Igrala je tudi z drugimi ansambli, kot so Contrechamps (Ženeva), Contempoarte (Firenze) in Musikfabrik (Köln).

Leta 2010 je kot članica Akademije Luzernskega festivala sodelovala v izvedbi Schönbergovega Mesečnika Pierrota, ki jo je vodil Pierre Boulez, leta 2016 pa pod taktirko Clemensa Heila v uprizoritvi Nonovega Prometeja v Luzernskem gledališču. Kot solistka in komorna glasbenica pogosto nastopa na festivalih, kot so Wien Modern, Varšavska jesen, festivala v Luzernu in Davosu, Glasbeni maj v Firenzah, Dnevi nove glasbe v Gradcu, festival Borealis, Bienale Salzburg in drugi.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio