Petek
27. Julij
ob 20.30
Stari trg - Ljubljana

TON RISCO EUROPEAN QUARTET (Španija, Hrvaška, Makedonija, Slovenija)

Ton Risco, vibrafon
Ratko Zjaca, kitara
Martin Gjakonovski, kontrabas
Jože Zadravec, bobni


Koncert je za obiskovalce brezplačen.


Za edinstven zvočni izraz zasedbe Ton Risco European Quartet je značilno stapljanje med različnimi vrstami glasbe, obenem pa ohranjanje individualnosti in izvajalskega bria, ki se lahko razpenja od umirjenega intimizma do »žgoče« intenzivnosti. V glasbeniškem poreklu članov se jazzovske korenine prepletajo z moderno klasiko, glasbami sveta in svobodno improvizacijo. V njihovi glasbi se tako brišejo meje med notiranim gradivom in svobodno invencijo oziroma med izvirnim komponiranjem in sugestivno lepimi improvizacijami. Tako nastale zvočne krajine se vpenjajo med zgodovinskost in skrajne horizonte sodobne improvizirane glasbe.

 Ton Risco, čigar muziciranje je na spletni strani Vse o jazzu (All about jazz) opisano z besedami »Nalezljiv swing in odlični soli«, se je sprva uveljavil kot bobnar. V svet glasbe je vstopil pri petih letih pod bratovim vodstvom. Pozneje se je izobraževal na več konservatorijih v Galiciji ter diplomiral na Kraljevem konservatoriju v Haagu, in sicer kot klasični perkusionist in kot džezovski vibrafonist. Tako je začel sodelovati z umetniki raznolikega glasbenega spektra (omenimo Orkester Metropol, Vincea Mendozo, Kennyja Wernerja, Paula Hillierja in njegovo Gledališče glasov). Nastopa na festivalih, kot so Zeltsman Marimba (ZDA), Festival Steva Reicha, Holandski festival in drugi. Poučuje na Konservatoriju v Santiagu de Compostela.

Ratko Zjaca, ki po mnenju kritikov dosega v glasbi »ravnovesje med telesom in dušo«, nastopa in snema z najplivnejšimi glasbeniki sodobnih džezovskih in improvizacijskih smeri. Znan je kot vsestranski umetnik, nepopustljiv glasbeni individualist, a tudi stilist. Doma je iz Hrvaške. Kot glasbenika so ga v mladosti zaznamovali Bach, Beethoven in subverzivni Jimi Hendrix. Doštudiral je na Univerzi v Zagrebu, obzorje si je razširil pod mentorstvom številnih mojstrskih glasbenikov na Konservatoriju v Rotterdamu, zatem pa še v New Yorku. Svoj prepoznavni slog še naprej dopolnjuje s sodobnim izraznim besednjakom. Nastopil je na svetovno znanih festivalih ter v najpomembnejših evropskih in ameriških klubih ter izdal številne odmevne zgoščenke.

Martin Gjakonovski  se je rodil v Skopju v družini džezovskih glasbenikov. Kontrabas je začel igrati pri štirinajstih letih in kmalu ustanovil svojo džezovsko zasedbo Trio Spato, pot na mednarodne odre pa se mu je odprla po sodelovanju na delavnici basista Reggieja Workmana (v Grožnjanu leta 1990). Doštudiral je na Glasbeni akademiji v Klnu in kmalu postal eden najbolj iskanih basistov v nemškem prostoru. Posnel je več kot stopetdeset zgoščenk z jazzovsko glasbo in glasbami sveta.

Jože Zadravec je študiral na Oddelku za jazz Konservatorija v Celovcu, izpopolnjeval se je na delavnicah slavnih džezistov (Gregory Hutchinson, Jimmy Cobb, Bob Mintzer). Sodeloval je s številnimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, zadnja leta pa tudi sam vodi delavnice in poučuje na zasebni glasbeni šoli B.A.S.E. na Ptuju.


Dogodek poteka v sodelovanju z:
 


       

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio