Četrtek
27. Avgust
ob 22.00
Novi trg - Ljubljana

TORI TANGO (Argentina, Avstrija, Slovenija)

Gabriela Alarcon, vokal
Jure Tori, harmonika, klavir
Kurt Bauer, violina
Matjaž Stošić, kitara
Ewald Oberleitner, kontrabas
Murat, beatbox
Alja Ferme in Sašo Živanović, ples


Harmonikar in skladatelj Jure Tori v letu 2020 beleži 15 let solistične kariere, s svojo mednarodno zasedbo Tori Tango pa bo ustvarjalno najbolj zrelo obdobje zaznamoval z novim albumom. Zasedbi se je pridružila argentinska pevka Gabriela Alarcón in k senzibilnosti prvega slovenskega avtorskega tanga prispevala dodatno žanrsko kredibilnost, zvočno podobo skupine pa je kot dodani član ekipe posodobil še mojster vokalnega izvabljanja oziroma oponašanja tolkalnih in instrumentalnih zvokov, slovenski »beatboxer« Murat. Odrsko izvedbo dopolnjuje plesni par Alja Ferme in Sašo Živanović iz celjske plesne šole Milonguero?Sí!, zato koncerti tako tudi scensko izzvenijo kot edinstveni in neponovljivi dogodki.

Jure Tori igra zgodbe v svojem lastnem dialektu, ustvarja in igra glasbo, ki diši po vinu in zemlji, poeziji in plesu in hkrati hrepeni po soncu, kadar je ujeta v temnih rudniških rovih. S svojim avtorskim pečatom riše zgodbe, ki si jih ni težko predstavljati. Včasih na šaljiv, drugič resen način igra svoje travme in radosti življenja. To je najlažja pot, da se skrije ali zbeži v svoj svet. Kultni status virtuoza črno belih tipk si je prislužil že kot „zaščitna znamka“ in harmonikarski sprožilec zasavske polka punk folk rock skupine Orlek, samosvoj zvočni značaj „solistične kariere“ pa je najprej izrazil v duetu z avstrijskim kontrabasistom Ewaldom Oberleitnerjem, s katerim je posnel zelo opaženo zgoščenko Odsev spomina (2006). Intimistično kemijo klasike, jazza in folka je z novimi zvočnimi praksami razvijal v zasedbi Tori Trio, v katero je za zgoščenko Najin dan (2009) vključil indijskega tolkalca Ganesha Anandana, za Wine cafe (2012) pa še argentinskega kitarista Eduarda Contizanettija. Slednjega je zamenjal kubanski kitarist Ariel Cubria, Jure Tori pa je vmes posnel še harmonikarski solistični recital z naslovom Tisti (2012). Tori Trio je z leti in predrugačeno, „na tango dišečo“, zvočno zasnovo  prerasel v kvartet Tori Tango, k novi zvočni podobi pa je v veliki meri prispeval nov član zasedbe, avstrijski violinist Kurt Bauer. Po izidu prvenca For One Touch (2016) je v skupino prišel in odšel italijanski kitarist Sergio Giangaspero, kitarist Matjaž Stošić in argentinska pevka Gabriela Alarcón pa sta postavo skupine dopolnila v kvartet.

Pesmi Jureta Torija izhajajo v učbenikih za harmoniko, njegova glasba pa je prisotna tudi v animacijah Dušana Kastelica, filmih Metoda Pevca ter različnih dokumentarnih oddajah v Sloveniji in Avstriji. V svoje projekte vključuje glasbenike z vsega sveta kot so Ewald Oberleitner, Ariel Cubria, Ganesh Anandan, Eduardo Contizanetti, Rudi Medved, Polde Bibič, Aleš Šteger, Bogdana Herman, Jure Longyka, Neisha, skupina Hiša, Marjan Bone, Primož Siter, Sergio Giangaspero, Swetja… in z njimi redno nastopa. Ustvaril je nekaj svojih skupin, kot so Tori Tango, Tori Trio, Jurski par, Tori Story, Orlek, Flora & Paris … Med drugim je nastopal v New Yorku (CBGB), Sydneju (FOX filmski studiji), Pekingu, Buenos Airesu, Moskvi, Teheranu, Londonu, Parizu, Pragi, Bratislavi, Dunaju (Porgy & Bess, Folks Theatre), Sao Paolu, Montevideu, Milanu, Berlinu, Zagrebu, Ljubljani, ruskem Tveru (Filharmonija) … in igral v parlamentih v Bruslju, na Dunaju in v Ljubljani.


Vstop prost.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio