Sobota
17. Avgust
ob 21.00
Terasa Hotela Livada Prestige
Hotel Livada - Moravske Toplice

Tori trio

Tori trio (Avstrija, Italija, Slovenija)
Jure Tori,
harmonika
Ewald Oberleitner,
kontrabas
Ganesh Anandan, tolkala

 

Tori trio je podalpsko – balkanski groove trio, ki ga vodi, stilsko povsem edinstven harmonikar Jure Tori, ki je že s svojimi 14. leti pričel pisati zgodovino slovenske pop-rock glasbe. Kultni rokerji Orlek so s Torijevo harmoniko medtem nastopali skoraj po vsem svetu, od Evrope, ZDA, Avstralije, Nove Zelandije do Azije. A Torijevo virtuozno igranje harmonike ni doseglo zgolj rock občinstva, temveč ga je Tori medtem preizkusil tudi v številnih majhnih zasedbah, glasbi za ples in podobno.

Povsem raznorodni glasbeniki v njegovem novem triu predstavljajo avtorske skladbe izpod Torijevega peresa, nekje na meji med folkloro, jazzom, klasično glasbo, indijsko tradicijo in pankovsko energijo. Lepe, spevne, zapomnljive, na videz zlizane viže le redko zvenijo tako sveže in navdušujoče, kakor v tem triu. Harmonika pa je – saj vemo – inštrument, ki je najbližje srcu!

Ewald Oberleitner od leta 1973 poučuje na oddelku za jazz na graški univerzi za umetnost. Zaslovel je kot basist s skupinama »Neighbours« (skupaj z Dieterom Glawischnigom) in »Karl-Heinz Miklin Trio«. Glasbeniki, s katerimi je v svoji bogati zgodovini igral, se berejo kot jazzovska enciklopedija: Anthony Braxton, Chet Baker, Art Farmer, Albert Mangelsdorff, John Surman, Wolfgang Puschnig, Eje Thelin, Herb Ellis, Sheila Jordan, Jay Clayton, Paul Bley, Karl Berger, Mark Murphy, Ellis Marsallis itd.

Indijski tolkalec Ganesh Anandan je že leta 1976 dokončal študije glasbe jugozahodne indijske dežele Karnataka, od srede devetdesetih let pa se posveča uporabi južno-indijskih ritmičnih konceptov in tolkalskih tehnik na tamburine ter jazzovske bobne.

Vstop prost!

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio