Sreda
27. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

GODALNI TRIO HORVAT–WERNIG–POSNER (Slovenija, Nemčija, Združeno kraljestvo)

Maja Horvat, violina
Emma Wernig, viola
Tim Posner, violončelo


Spored:

Henry Purcell (1659–1695), Izbor Fantazij za godalni trio
Mieczysław Weinberg (1919–1996), Godalni trio op. 48
Ludwig van Beethoven (1770-1827), Godalni trio v D-duru št. 2, op. 9


Izjemno nadarjena glasbenica Maja Horvat je letos zaključila program Artist Diploma na prestižnem Kraljevem kolidžu v Londonu v razredu Aline Ibragimove. Po diplomi na konservatoriju v Ljubljani v razredu Volodje Balžalorskega je za to institucijo uspešno opravila sprejemne izpite z najboljšimi ocenami med vsemi sodelujočimi kandidati. Leta 2019 je dobila nagrado Emily Anderson, ki jo podeljuje Kraljeva filharmonična družba. Kot solistka je nastopila z orkestrom Slovenske filharmonije in Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Komornim orkestrom Mendelssohn, Simfoničnim orkestrom Nacionalnega poljskega radia, Simfoničnim orkestrom KGBL in drugimi. Aktivna je kot solistka in kot komorna glasbenica. Redno koncertira s svojim Kvartetom Brompton, s katerim so pred kratkim debitirale v Wigmore Hallu. V priložnostnih komornih zasedbah igra tudi s priznanimi glasbeniki, kot so sir András Schiff, Nicholas Tetzlaff, Tabea Zimmerman, Daniel Rowland in Thomas Carroll. Nastopila je tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije na letošnji otvoritvi festivala Imago Sloveniae.

Violistka Emma Wernig, ki jo je revija The Strad označila za »novo vzhajajočo zvezdo viole«, je mlada umetnica s pristnim glasbenim izrazom. Iz rodne Kalifornije jo je glasba popeljalo po vsem svetu. Je nagrajenka številnih mednarodnih tekmovanj. Emma je prejemnica prestižne nagrade Barbirolli na mednarodnem tekmovanju za violo Tertis 2019. Kot rezultat zmage na mednarodnem tekmovanju za violo Cecila Aronowitza je leta 2021 skupaj s pianistom Albertom Cano-Smitom izdala svoj prvi album redkih avstrijskih del za violo pri založbi Champs Hill, ki je bil kritiško zelo uspešen. Nastopila je na Festspiele Mecklenburg-Predpomorjanska, Francoskem Festivalu de Musique de Wissembourg, Krzyzowa Music, Verbier Festival Academy, Kronbergovem festivalu Komorna glasba povezuje svet in na festivalu Vevey Spring Classic v Švici. Kot štipendistka Mozart Gesellschaft Dortmund nastopa kot solistka v njihovi sezoni 2021/22. Sodelovala je z umetniki, kot so Janine Jansen, Gidon Kremer, Lynn Harrell, Steven Isserlis, Daniel Müller Schott, Christian Tetzlaff, Nils Mönkemeyer, Anthony Marwood. Emma Wernig je diplomirala na konservatoriju Colburn in magistrirala pri Ettoreju Causa na Yale School of Music. Trenutno študira pri Tabei Zimmermann na Musikhochschule Hanns Eisler in prebiva v Berlinu v Nemčiji.

Leta 2018 je Tim Posner postal prvi britanski čelist, ki je prejel nagrado na mednarodnem tekmovanju Karla Davidova v Latviji. Tim je nastopil kot solist z orkestri, vključno z NDR Radiophilharmonie, Royal Philharmonic Orchestra in London Mozart Players. Vrhunci sezone 2021/22 vključujejo posnetek Cipriani Potterjevega Concertante z BBC NOW, premiero Koncerta Pola Piattija in turnejo IMS Open Chamber Music. Leta 2010 je Tim ustanovil Trio Teyber s Timom Crawfordom in Timothyjem Ridoutom. Nastopal je na mednarodnih festivalih komorne glasbe, vključno s festivali IMS (Open Chamber Music), Molyvos, Musikdorf Ernen, Cheltenham in Kronberg. Sodeloval je z glasbeniki, kot so Gidon Kremer, sir András Schiff, Christian Tetzlaff, Liza Ferschtman, Anthony Marwood in Kvartet Doric. Nastopal je kot gostujoči glavni violončelist z orkestri, vključno z Amsterdamsko simfonietto, Nemško komorno filharmonijo in Kammerakademie Potsdam. Tim študira v solo razredu Leonida Gorohova v Hannovru. Veliko navdiha črpa iz mojstrskih tečajev s Stevenom Isserlisom.


Vstop prost.


V sodelovanju s

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio