Sreda
21. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

TRIO NOVA-BERTAGNIN-PUXEDDU (Italija)

Giuseppe Nova, flavta
Glauco Bertagnin, violina
Luigi Puxeddu, violončelo


Antonio Vivaldi (1678–1741), Koncert v g-molu, RV103
Giuseppe Tartini (1692–1770), Sonata za violino v g-molu »Hudičev trilček«
Karl Stamitz (1745–1801), Trio št. 2, op. 14
Anton Stamitz (1750–1809), Rondò capriccioso
Franz Joseph Haydn (1732–1809)
Divertimento v C-duru, Hob.IV:1 »Londonski trio št. 1«
Divertimento v G-duru, Hob.IV:2 »Londonski trio št. 2«
Divertimento v G-duru, Hob.IV:3 »Londonski trio št. 3«
Divertimento v G-duru, Hob.IV:4 »Londonski trio št. 4«


Giuseppe Nova je diplomiral na Konservatoriju v Torinu in na Državnem visokem konservatoriju za glasbo in ples v Lyonu, kjer je študiral pri slavnem Maxencu Larrieuju. Eden najodličnejših italijanskih flavtistov svoje generacije je leta 1982 debitiral kot solist pri Simfoničnem orkestru RAI in tako začel svojo briljantno kariero, ki mu je odprla vrata najprestižnejših koncertnih dvoran v Evropi, ZDA in Aziji (Japonska, Tajska, Kitajska, Koreja, Singapur). Kot solist je nastopal z orkestri, kot so Praški virtuozi, Ansambel iz Tokia, Orkester Azurne obale Cannesa, Orkester praškega narodnega gledališča, Camerata Bohemica, Orkester Arena di Verona, Kraljevski komorni orkester Valonije, Torinska filharmonija, Komorni orkester iz Tübingena, Tajska filharmonija, Zahodnočeški simfonični orkester, Simfonični orkester iz Sanrema, Moravska filharmonija in nastopal v prestižnih koncertnih dvoranah kot so Suntory, Kioi in Hamarikyu v Tokiu, Parco della Musica Roma, Dvorakova dvorana v Rudolfinumu v Pragi, Seoul’s Lotte v Art Centru v Seulu, Teatro Filarmonico v Veroni in Serate Musicali v Milanu. Poučeval je na Akademiji za glasbo v Pescari  in Fundaciji Umetniške akademije v Rimu ter bil gostujoči umetnik na kolidžu St. Mary’s Maryland v ZDA. Veliko je tudi snemal, med drugim za založbi Camerata Tokyo in Universal. Giuseppe Nova je v Kjotu prejel nagrado za komorno glasbo, nastopil je na G20 v mestu Guatemala, v Pragi je prejel evropsko nagrado za umetniške in kulturne dejavnosti, leta 2018 pa je bil na korejskem mednarodnem festivalu Busan Maru imenovan za najboljšega izvajalca. Konservatorij v Lozani in Državni visoki konservatorij za glasbo in ples v Lyonu sta ga povabila za strokovnega žiranta za dodiplomske in magistrske študije. Trenutno poučuje na Konservatoriju v Dolini Aoste.

Glauco Bertagnin se je rodil v Padovi, kjer je pod mentorstvom Fr. Juvarra z odliko končal študij glasbe na Konservatoriju za glasbo Cesareja Pollinija. Od leta 1978 do 1986 je študiral na Ženevskem konservatoriju pri Corradu Romanu in pridobil častno diplomo virtuoznosti. Sodeloval je na različnih tekmovanjih in prejel številne nagrade (Vittorio Veneto, Pescara, Cesena, Città di Castello). Intenzivno se posveča komorni glasbeni dejavnosti z različnimi zasedbami, od dua do godalnega orkestra. Od leta 1980 je solo violinist zasedbe I Solisti Veneti, s katero je natopil na priznanih festivalih in v slovitih koncertnih dvoranah (Salzburg, Edinburg, newyorška dvorana Carnegie, Bunka Kaikan Tokio), posnel številne zgoščenke – tudi kot solist (Vivaldijev L’estro armonico) in nastopil v številnih radijskih in televizijskih oddajah po vsem svetu. Trenutno poučuje violino na Konservatoriju v Padovi. Igra violino italijanskega goslarskega mojstra Guadagninija iz leta 1803.

Luigi Puxeddu je osvojil vrsto pomembnih nagrad (Vittorio Veneto, Viotti di Vercelli itd.) in nastopal v najprestižnejših dvoranah na svetu (milanska Scala, Salle Pleyel v Parizu, Mozarteum v Salzburgu, Lincoln Center New York, Musikverein na Dunaju, Suntory Hall v Tokiu itd.). Kot solist je nastopal z najpomembnejšimi italijanskimi simfoničnimi orkestri (Orkester milanske Scale, Teatro La Fenice, Filarmonica Toscanini itd.), pod taktirko najbolj znanih dirigentov, kot so kot Barenboim, Chailly, Oren, Maazel, Bychkov in Dudamel. Dolga leta je bil solo violončelist v komornem orkestru I Solisti Veneti, trenutno pa je član zasedbe I Solisti Filarmonici Italiani. V različnih komornih zasedbah je sodeloval z najboljšimi italijanskimi in tujimi glasbeniki, kot so Maurizio Baglini, Mario Brunello, Bruno Canino, Gerardo Felisatti, Filippo Gamba, Ivry Gitlis, Ramo Jaffè, Michel Lethiec, Piernarciso Masi, Vladimir Mendelssohn, Roberto Prosseda, Giovanni Sollima in Giampaolo Stuani. Snemal je za RAI, ORF, Amadeus, RCA, Erato, Frequenz, Hyperion, Tactus, Dad Recors in Brilliant. Posnel je več kot 30 zgoščenk glasbe Luigija Boccherinija, kar ga uvršča med najbolj znane interprete tega skladatelja iz Lucce. Je učitelj violončela na glasbenem konservatoriju Francesca Venezzeja Roviga.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Spoštovanje pogoja PCT je odgovornost obiskovalca. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Vsi obiskovalci morajo nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5 m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Obiščite nas le, če ste zdravi.


V sodelovanju s:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio