Torek
29. Avgust
ob 20.30
Cerkev Marijinega oznanjenja - Ljubljana

PRESSLER MLEJNIK-ŽELEZNIK VOLKOV (Slovenija, Nemčija, Rusija)

Nicole Pressler, flavta
Ana Julija Mlejnik Železnik, violina
Aleksander Volkov, orgle


Spored:

Arvo Pärt (1935), Fratres 

Alojz Ajdič (1939), Zvočni pejsaž

Olivier Messiaen (1908-1992), L’Ascension
II Alléluias sereins
III Transports de joie

Carl Philipp Emanuel Bach (1714—1788), Trio sonata v B-duru, H. 578 

François Borne (1840—1920), Fantaisie brillante sur “Carmen”  

Franz Schmidt (1874—1939), Toccata v C-duru 

Camille Saint-Saëns (1835—1921), Fantazija št. 2 v Des-duru, op. 101
I. Andantino
II. Andante
III. Allegro

Johann Sebastian Bach (1685–1750), Pasijon po Mateju, BWV 244
arija “Erbarme dich” v priredbi za flavto, violino in orgle

Wolfgang Amadeus Mozart (1756—1791), Cerkvena sonata v D-duru, K. 245


V Nemčiji rojena flavtistka Nicole Pressler je diplomirala z odliko na uglednem salzburškem Mozarteumu. Osvojila je več prvih in drugih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Med letoma 1999 in 2000 je bila solo flavtistka v orkestru West-Eastern Divan Orchestra pod taktirko slovitega Daniela Barenboima. S svetovno priznanimi orkestri in dirigenti je osvojila občinstva v Parizu, Londonu, Rimu, Milanu, na Dunaju, v Washingtonu, Sankt Petersburgu, Pekingu in Šanghaju. Na festivalih komorne glasbe se je povezala z izjemnimi glasbeniki, kot so Natalia Gutmann in Yo-Yo Ma. Leta 2008 je sprejela mesto solo flavtistke v simfoničnem orkestru v Katarju in tam ostala vse do leta 2020. Danes živi in poučuje v Sloveniji zraven pa nadaljuje svojo koncertno kariero v različnih komornih zasedbah.

Violinistka Ana Julija Mlejnik Železnik beleži mnoge uspehe na mednarodnih odrih. Na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Genovi je osvojila prvo nagrado. Igrala je že z orkestri v Londonu, Parizu, Tokiu, Bruslju, Anconi, Torontu in Ljubljani (Cankarjev dom). Med drugim je leta 2008 ob obisku britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega kot solistka nastopila s Policijskim orkestrom v veliki dvorani Slovenske filharmonije. Decembra 2018 je postala asistentka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je tudi umetniška vodja festivala komorne glasbe Loka da Camera v Škofji Loki. 

Organist Aleksander Volkov je z odliko diplomiral na Zborovski šoli M. I. Glinka v Sankt Peterburgu, kjer je doštudiral orgle, klavir, petje in dirigiranje. Leta 2022 se je vpisal na Berlinsko univerzo umetnosti, kjer študira orgle pod mentorstvom profesorja Paola Krivellarja. Na tekmovanjih in festivalih za orgle je prejel več nagrad, med drugim prvi nagradi na “Drugem vseruskem mladinskem tekmovanju za organiste” v Saratovu leta 2021 in na moskovskem tekmovanju “VIVAT MUSICA” istega leta. S svojo mojstrsko tehniko in čustveno interpretacijo je navdušil že občinstva v katedralah in koncertnih dvoranah Rusije, Slovenije, Finske in Nemčije.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.


V sodelovanju s KD Lumen

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio