Ponedeljek
23. Junij
ob 21.00
Mestni muzej
Ljubljana

SMETANA TRIO (Češka)

Jitka Čechová –klavir
Jiří Vodička – violina
Jan Páleníček – violončelo

Smetana trio, ki ga je leta 1934 ustanovil legendarni češki pianist Josef Páleníček, sodi v sam vrh češkega komornega muziciranja. Svetovno priznani trio nastopa po najprestižnejših odrih tako na Češkem (Praška pomlad, Janáček May, Moravska jesen, Concentus moraviae, Malá Strana Chamber Festivities), kot tudi v tujini (Francija, Nemčija, Švica, Velika Britanija, države Beneluxa, Italija, Slovenija, Hrvaška, Japonska, Brazilija, ZDA, Kanada, Južna Koreja, Egipt). Sodeluje s priznanimi dirigenti (Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, Serge Baudo, John Axelrod, Michael Boder) in orkestri (med drugimi z Bamberškim simfoničnim orkestrom, Orkestrom  della Svizzera italiana Lugano, Praškim simfoničnim orkestrom, s Praško filharmonijo, komornim orkestrom Filharmonije v Pardubicah in Moravskim filharmoničnim orkestrom iz Olomouca).

Trio Smetana je avtor mnogih posnetkov, za katere je prejel že številne prestižne nagrade na Češkem in v tujini, med drugimi BBC Music Magazine Chamber Award (2007), Diapason D’Or v Franciji (2007) in nagrado francoskih revij Diapasonand Le Monde de la musique (2005).

Jitka Čechová je po zaključku študija klavirja na Praškem Konservatoriju pod mentorstvom Jana Novotnýa nadaljevala na Akademiji za uprizoritvene umetnosti pod mentorstvom Petra Toperczerja. Podiplomski študij je končala pri Eugenu Indjicu v Parizu in Vitaliju Berzonu v Freiburgu, dodatno se je izobraževala še na strokovnih delavnicah pri Rudolfu Kehrerju v Weimaru, Eugenu Indjicu in Lazarju Bermanu v Piešťanyju.
Je nagrajenka številnih mednarodnih tekmovanj, kot solistka je prejela številne pohvale s strani glasbenih kritikov iz številnih evropskih držav, Južne in Srednje Amerike ter Japonske.

Jiří Vodička je prejel mnoge nagrade tako doma kot v tujini. Leta 2000 je zmagal na Mednarodnem tekmovanju violinistov J. Kocian, Prague Junior Note in Cirenie Talentov, leta 2002 zasedel prvo mesto na Mednarodnem tekmovanju violinistov v Hradec Králové, leta 2004 prvo mesto na Mednarodnem tekmovanju violinistov Louis Spohr v Weimaru, leta 2008 je premagal konkurenco nekaj stotih glasbenikov iz celega sveta in osvojil prvo nagrado na svetovno znanem tekmovanju mladih glasbenikov v Leipzigu. Leta 2009 se je udeležil finala tekmovanja v New Yorku, kjer je osvojil drugo mesto.
Igra na čudovito staro violino, ki jo je leta 1779 v Torinu izdelal Giovanni Battista Guadagnini.

Jan Páleníček je študiral na Konservatoriju in Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Pragi pod mentorstvom Saše Večtomov in Miloša Sádla. Komorno glasbo je študiral pod mentorstvom svojega očeta Josefa Páleníčeka in v razredu Josefa Vlacha – prve violine znamenitega kvarteta Vlach.
Sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih mu je prineslo številne nagrade. Kot solist nastopa z vodilnimi češkimi in mednarodnimi orkestri. Igral je že po številnih evropskih državah, v ZDA, Afriki in na Japonskem.

Hotel Park

Veleposlaništvo Češke

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio