Sreda
01. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

TRIO SMETANA (Češka)

Jitka Čechová, klavir
Jan Talich, violina
Jan Páleníček, violončelo


Spored:
Ludwig van Beethoven (1770–1828), Klavirski trio v c-molu, št. 3, op. 1
Bohuslav Martinů (1890–1959), Klavirski trio v d-molu, št. 2, H 327
Anton Arensky (1861–1906), Klavirski trio v d-molu, št. 1, op. 32


Legendarni Trio Smetana, ki so ga leta 1934 ustanovili pianist Josef Páleníček, violinist Aleksander Ploček in čelist František Smetana, se ponaša s častitljivo tradicijo in velja za vodilni češki komorni ansambel. Tudi zdajšnje člane zasedbe vodijo visoka umetniška merila njihovih predhodnikov, obenem pa jih navdihuje mojstrstvo drugih osrednjih osebnosti komorne poustvarjalnosti.

Med nedavnimi ansamblovimi gostovanji izstopata turneji po Severni Ameriki, kamor se je Trio Smetana vrnil spomladi leta 2019, po triumfalnih nastopih v sezoni 2017/2018. Ansambel je imel tudi več evropskih turnej, s koncerti po Nemčiji, Švici, Italiji, Veliki Britaniji (med drugim z nastopom v londonski Wigmorjevi dvorani) ter po vsej Češki. V Severno Ameriko se trio vrača v sezoni 2020/2021.

Trio Smetana sodeluje z vodilnimi orkestri in dirigenti, njegovi člani pa so dejavni tudi solistično in koncertirajo ob orkestrih, kot so Bamberški simfoniki, Orkester italijanske Švice, Nacionalni orkester Loarske regije, Praški simfonični orkester, Praški filharmonični orkester, Komorni filharmonični orkester iz Pardubic in Moravski filharmonični orkester iz Olomouca.
Med snemalnimi projekti ansambla po letu 2000 je treba omeniti skoraj ducat plošč, ki so ekskluzivno izšle pri založbi Supraphon. Med njimi najdemo posnetke vseh triev Šostakoviča in Ravela ter Dvořákovim skladbam posvečeno zgoščenko, ki je prejela nagrado revije BBC Music in odličje Diapason d’or. Z omenjenima odličjema je bil ovenčan tudi posnetek  klavirskih triev Bohuslava Martinůja (Supraphon, 2015), kritik spletne revije The Arts Desk pa je o njem zapisal: »To je najsijajnejša zgoščenka s komorno glasbo, kar sem jih slišal v zelo dolgi dobi.«

Jitka Čechová je končala študij klavirja na konservatoriju in Akademiji za uprizoritvene umetnosti pri Janu Novotnýu in Petru Toperczerju. Podiplomski študij je končala pri Eugenu Indjicu v Parizu in Vitaliju Berzonu v Freiburgu, izpopolnjevala pa se je na mojstrskih tečajih pri Rudolfu Kehrerju v Weimarju ter pri Eugenu Indjicu in Lazarju Bermanu v Piešťany. Nagrajenka številnih mednarodnih tekmovanj je kot solistka nastopila že v mnogih evropskih državah, Južni Afriki, Južni Ameriki in na Japonskem. Redno se pojavlja na prestižnih mednarodnih odrih in festivalih doma in v tujini (Edinburgh, Graz, Pariz, Frankfurt, Baden-Baden, Festival Bodensee, Praška pomlad, Ticino Musica itd.). Leta 2014 je za najprestižnejšo češko založbo Supraphon posnela celotno zbirko klavirskih del Bedřicha Smetane (8 zgoščenk). Spomladi 2016 je izšla zgoščenka treh klavirskih koncertov in Concertina Josefa Páleníčka, ki jih je izvedla s Simfoničnim orkestrom Češkega radia pod taktirko R. Zollmana in S. Vavrineka. Trenutno s Češkim radiem snema še en obsežen projekt – celoten sonatni opus Domenica Scarlattija.

Violinist Jan Talich je odmevna osebnost, ne le na češki kulturni sceni, temveč tudi mednarodno. V svoji bogati karieri je kot solist, komorni glasbenik, dirigent in pedagog na najvišji ravni povezal svoje raznovrstno znanje in izkušnje. Med študijem na praški akademiji je osvojil priznanja tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih in tako začel samostojno kariero. Nastopal je s korepetitorji kot so Itamar Golan, Gottlieb Wallish, Jean-Yves Thibaudet in Jean Bernard Pommier. Pet let je bil član Tria Kubelík, s katerim je posnel celotno češko literaturo za klavirski trio, nato pa zasedel mesto prvega violinista v svetovno znani zasedbi Kvartet Talich, ki jo je leta 1964 ustanovil njegov oče. S kvartetom redno nastopajo v najznamenitejših koncertnih dvoranah po svetu, posneli pa so že več deset zgoščenk. Jan Talich igra na izjemni violini, ki sta ju izdelala J. Gagliano leta 1780 in G. P. Maggini leta 1600.

Jan Páleníček je študiral na konservatoriju in Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Pragi pri Saši Večtomovu in Milošu Sádlu. Njegov zgodnji glasbeni razvoj je pomembno zaznamoval stik s Paulom Tortelierem, svetovno znanim francoskim violončelistom. Komorno glasbo je študiral pri svojem očetu Josefu Páleníčeku in v razredu Josefa Vlacha (prva violina v legendarnem Kvartetu Vlach). Udeležil se je številnih mednarodnih tekmovanj in osvojil kar nekaj nagrad. Kot solist redno igra z vodilnimi češkimi in mednarodnimi orkestri, vključno s Praškim simfoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom praškega radia, Filharmoničnim orkestrom Janáček Ostrava, Orkestrom Lugano festivala (Švica), Komornim orkestrom Suk, Simfoničnim orkestrom Hradec Králové, Komorno filharmonijo Pardubice, Filharmonijo Monte Carlo, Državno filharmonijo Brno, Filharmoničnim orkestrom Bohuslav Martinů, Simfoničnim orkestrom Bamberg (Nemčija), Praško filharmonijo, Moravsko filharmonijo Olomouc in Filharmonijo KwaZulu-Natal Durban (Južna Afrika). Njegova koncertna gostovanja so ga popeljala ne le v številne evropske države, ampak tudi v Ameriko, Afriko in na Japonsko. Snemal je za češke in mednarodne založbe, radio in televizijo. Njegovi posnetki sonat Brahmsa, Martinůja in Rachmaninova ter koncerti Dvořáka, Čajkovskega in Haydna so bili izjemno dobro sprejeti. Vrsto let je poučeval na Praškem konservatoriju in Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Pragi. Jan Páleníček igra edinstven instrument, ki ga je leta 1829 izdelal F. Delanoy.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Vstop v dvorano je mogoč le z vstopnico, obiskovalce naprošamo, da v dvorano vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.


V sodelovanju s:

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio