Petek
12. Avgust
ob 19.30
Letni refektorij opatije Rein - Gradec, Avstrija

KONCERT ODPADE: TRIO TEMPESTOSO

KONCERT DANES ZARADI BOLEZNI ODPADE.

Andraž Golob, klarinet
Urban Megušar, violončelo
Sanja Mlinarič, harmonika


Spored:

Igor Stravinski (1882–1971), Suita Pulcinella, K034b
aranžma za klarinet, violončelo in harmoniko Tria Tempestoso
Maurice Ravel (1875–1937), Suita Moja mati gos
aranžma za klarinet, violončelo in harmoniko Tria Tempestoso
Sebastian Fagerlund (1972), Breathe
Astor Piazzolla (1921–1992), Le Grand Tango
aranžma za klarinet, violončelo in harmoniko Tria Tempestoso


Člani Tria Tempestoso so letos (2022) prejeli nagrado Dwighta in Ursule Mamlok za svoje interpretacije sodobne glasbe, ki predstavljajo »edinstveno zvočno doživetje«. Koncert nagrajencev bo junija 2022 v berlinskem Konzerthausu. Poleg tega so bili leta 2019 razglašeni za zmagovalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu. Žirija enega najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo, ki poteka vsaka tri leta (med častnimi pokrovitelji je tudi sir András Schiff), je zapisala, da »s svojim vznemirljivim nastopom združujejo glasbeno tradicijo z duhom sedanjosti in nakazujejo smer prihodnosti«. Vsi trije mladi slovenski glasbeniki se sijajno uveljavljajo tudi samostojno; še posebej naj izpostavimo dosežek Andraža Goloba, ki je po dvoletni akademski poziciji v orkestru Dunajskih filharmonikov oktobra 2021 postal član znamenitega orkestra Berlinskih filharmonikov. Člani tria so sicer vsi študirali na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, trenutno pa v Berlinu študirajo komorno igro na Visoki šoli za glasbo Hannsa Eislerja v razredu Martina Spangenberga. Skupaj muzicirajo od leta 2017 pod mentorstvom mednarodno priznanega umetnika Janneja Rättyäja. Dodatno se izobražujejo pri renomiranih glasbenikih, kot so Gerald Pachinger, Julian Arp in Martin Rainer. Koncertirajo širom Evrope, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in Češkem ter v Sloveniji. Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot tudi skrbno izbrane priredbe oziroma aranžmaje, v katerih se izrazi na trenutke skoraj orkestralen zven nevsakdanje konstelacije klarineta, čela in harmonike.

Hvaležni so za podporo Mesta Gradec, Fundacije Fromm Univerze Harvard ter Sklada RVW.

Novega solo bas klarinetista orkestra Berlinske filharmonije Andraža Goloba je od nekdaj navduševala pripovedna moč orkestralne glasbe. S tem ne misli zgolj na programsko glasbo, ki ima zgodbo ali naslov, ki se nanaša na določeno kompozicijo – globji pomen je moč najti v vsaki kompoziciji, pa naj bo ta napisana za solista, orkester ali komorno zasedbo. Na ta način se mu zdi posebej pomembno publiki približati tudi sodobno glasbo. Med letoma 2019 in 2021 je zasedal mesto akademista v orkestru Dunajske filharmonije. Poleg Orkestra Dunajske filharmonije pa je nastopal že z Dunajsko državno opero, Nürnberškimi simfoniki, Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja in graškimi filharmoniki; pod vodstvom svetovno priznanih dirigentov: John Williams, Daniel Harding, Christian Thielemann, Zubin Mehta, Christoph von Dohnanyi, Christoph Eschenbach, Semyon Bychkov in drugih. Leta 2018 se je kot solist predstavil na festivalu Mecklenburg-Pomorenje, kjer je z Norddeutsche Philharmonie Rostock izvedel Mozartov koncert za klarinet in orkester. Je zmagovalec več tekmovanj: Edmund Horwath 2021 (nagrada podeljena najboljšemu pihalcu akademije Dunajskih filharmonikov), Boris Pergamenščikov, Val Tidone, TEMSIG … Andraž je v Gradcu študiral najprej pri profesorju Bertramu Eggru, nato pa v razredu Geralda Pachingerja.

Violončelist Urban Megušar je čelist, improvizator in komorni glasbenik. Čeprav izhaja iz tradicije klasične glasbe, je trenutno aktiven na področju sodobne glasbe, proste improvizacije, jazza in folk glasbe. S svojim drznim karakterjem in radovednostjo Urban skozi svoje igranje raziskuje nešteto izraznih možnosti, ki mu jih ponuja njegov instrument. Kot član zasedbe Trio Tempestoso je zmagovalec tekmovanja za sodobno glasbo Boris Pergamenschikow. Leta 2018 je izdal album z zasedbo Subconscious.Rituals, s folk Triom Lumi pa so album izdali januarja 2021. Nastopil je na različnih festivalih, kot so: Steierisches Kammermusik Festival, Festival Ljubljana, Mooste Folk Festival, Floating Castle Festival, Jazz Ljubljana Festival, Jazz Cerkno, Jazzinty, Bled Festival in sodeloval z Imagom Sloveniae. Od leta 2017 Urban sodeluje s češko gledališko skupino Divadlo Continuo, kjer soustvarja predstavo Poledne. Sodeluje tudi pri različnih projektih inštituta .abeceda (Inštitut za raziskave umetnosti, kritične misli in filozofijo): Mladi raziskovalci I., Studio 8, .abeceda in .abeceda ansambel za novo glasbo. Urban je pričel z igranjem čela v Glasbeni šoli Škofja Loka pri Špeli Krmelj, kasneje se je šolal na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri Karmen Pečar Koritnik. V letu 2021 je z odliko zaključil dodiplomski študij čela na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Juliana Arpa. Trenutno je študent komorne igre na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler Berlin v razredu Martina Spangenberga.

Akordeonistka Sanja Mlinarič združuje svoje navdušenje nad avtentičnim glasbenim izražanjem z najrazličnejšimi možnostmi sooblikovanja zvoka, ki ga ponuja komorna glasba. Od tod izhaja tudi njena ideja o ustanovitvi tria, ki je sedaj znan pod imenom Trio Tempestoso. Je prejemnica najvišjih nagrad na mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji, Italiji in Nemčiji. Je tudi absolutna zmagovalka in prejemnica nagrade Anguissola Scotti na tekmovanju Val Tidone v Italiji leta 2019. ​​Nastopila je na festivalih, kot so Festival Ljubljana, Unerhörte Musik (Nemčija), Du Vert a L’infini (Francija), Nei suoni dei Luoghi (Italija), Carniarmonie (Italija), in sodelovala z Glasbeno mladino Slovenije in Imagom Sloveniae ter snemala za avstrijski radio Ö1 in Radio Slovenija. ​Sanja je študirala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Janneta Rättyäja, trenutno pa študira komorno igro na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu v razredu Martina Spangenberga.


V sodelovanju s

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio