Sobota
18. Maj
ob 20.30
Pieve di San Martino, Artegna, IT

TRIO TEMPESTOSO (Slovenija, Nemčija)

Andraž Golob, klarinet
Urban Megušar, violončelo
Sanja Mlinarič, harmonika


Igor Stravinski (1882–1971), Suita Pulcinella, K034b
Joseph Haydn (1732–1809), Klavirski trio v G-duru št. 39
Fanny Hensel (Mendelssohn) (1805–1874), Pastorella, IFH 12
Georges Bizet (1838–1875), Otroške igre, GB 142 Op. 22
Astor Piazzolla (1885–1960), Le Grand Tango


Člani Tria Tempestoso so začeli skupaj muzicirati leta 2017 na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu pod mentorstvom mednarodno priznanega umetnika Janneja Rättyäja. Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot skrbno izbrane aranžmaje, v katerih se izrazi na trenutke skoraj orkestralen zven te nevsakdanje konstelacije klarineta, čela in harmonike. Presenetljiva širina njihovega repertoarja poslušalkam in poslušalcem odstira vedno nova sozvočja, pa naj bo to v zimzelenih delih J. Haydna, M. Ravela, I. Stravinskega ali pa v kompozicijah sodobnih skladateljic in skladateljev. S temi trio redno sodeluje in tako bogati repertoar za svoj edinstveni sestav. Vsi trije člani Tria Tempestoso koncertirajo po vsej Evropi. Pred kratkim so debitirali v berlinskem Konzerthausu, igrali pa so tudi v eminentni dvorani Slovenske filharmonije ter sodelovali z Društvom slovenskih skladateljev. Posnetke, intervjuje in prenose koncertov Tria Tempestoso je bilo mogoče slišati na Radiu Slovenija, avstrijskem »Ö1«, nemškem »Deutschlandfunk« in Radiu Nova Zelandija. Ko so leta 2019 zmagali na prestižnem Berlinskem tekmovanju Borisa Pergamenščikova v izvajanju sodobne glasbe, je žirija (med častnimi pokrovitelji je tudi Sir András Schiff) zapisala, da »s svojim vznemirljivim nastopom združujejo glasbeno tradicijo z duhom sedanjosti in nakazujejo smer prihodnosti«. Leta 2022 so prejeli tudi nagrado Dwighta in Ursule Mamlok za svoje interpretacije sodobne glasbe, ki predstavljajo »edinstveno zvočno doživetje«. Vsi trije mladi slovenski glasbeniki se sijajno uveljavljajo tudi samostojno; še posebej naj izpostavimo dosežek Andraža Goloba, ki je eden zelo redkih slovenskih članov znamenitega orkestra Berlinskih filharmonikov.

Člani tria se dodatno izpopolnjujejo iz komorne glasbe pri mojstru Martinu Spangerbergu. Hvaležni so za podporo Mesta Graz, Fundacije Fromm –  Univerze Harvard in Sklada RVW.

Solo bas klarinetista orkestra Berlinske filharmonije Andraža Goloba že od nekdaj navdušuje pripovedna moč orkestralne glasbe. Pri tem se ne omejuje zgolj na programsko glasbo ampak verjame, da je globlji pomen moč najti v vsaki kompoziciji, pa naj bo ta napisana za solista, orkester ali komorno zasedbo. V tej pripovednosti vidi najboljši način, na katerega je mogoče občinstvu približati tudi sodobno glasbo, kar se mu zdi zelo pomembna naloga. Med letoma 2019 in 2021 je zasedal mesto akademista v orkestru Dunajske filharmonije. Nastopal je tudi že z Dunajsko državno opero, Nürnberškimi simfoniki, Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja in graškimi filharmoniki pod vodstvom svetovno priznanih dirigentov (John Williams, Daniel Harding, Christian Thielemann, Zubin Mehta, Christoph von Dohnanyi, Christoph Eschenbach, Semyon Bychkov in drugi). Leta 2018 se je kot solist predstavil na festivalu Mecklenburg-Pomorenje, kjer je z Norddeutsche Philharmonie Rostock izvedel Mozartov koncert za klarinet in orkester. Je zmagovalec več tekmovanj in prejemnik več nagrad, med drugim Edmund Horwath 2021, ki jo podelijo najboljšemu pihalcu akademije Dunajskih filharmonikov.

Urban Megušar je violončelist, improvizator in komorni glasbenik. Čeprav izhaja iz tradicije klasične glasbe, je tudi mojster sodobne glasbe, proste improvizacije, jazza in folk glasbe. V svoji igri Urban drzno in radovedno raziskuje svoje glasbilo in nešteto izraznih možnosti, ki mu jih nudi. Igra še z zasedbo Subconscious Rituals in folk triom Lumi. Z vsako od zasedb je izdal album. Nastopil je na vrsti mednarodnih festivalov, kot so: Steierisches Kammermusik Festival, Festival Ljubljana, Mooste Folk Festival, Floating Castle Festival, Jazz Ljubljana Festival, Jazz Cerkno, Jazzinty, Bled Festival. Od leta 2017 s češko gledališko skupino Divadlo Continuo soustvarja predstavo z naslovom ‘Poledne’. Sodeluje tudi pri različnih projektih inštituta za raziskave umetnosti, kritične misli in filozofije .abeceda.

Akordeonistka Sanja Mlinarič združuje svoje navdušenje nad avtentičnim glasbenim izražanjem z najrazličnejšimi možnostmi sooblikovanja zvoka, ki ga ponuja komorna glasba. Tu se ji je porodila tudi ideja ustanoviti zasedbo, ki jo danes poznamo kot Trio Tempestoso. V posebno veselje ji je preizkušanje idej, ki sicer veljajo za neizvedljive, in morda je prav zato prejemnica najvišjih nagrad na mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji, Italiji in Nemčiji (Borisa Pergamenschikowega ter Dwighta in Ursule Mamlok). Je tudi absolutna zmagovalka in prejemnica nagrade Anguissola Scotti na tekmovanju Val Tidone v Italiji leta 2019. Redno nastopa v uglednih koncertnih hišah (berlinski Konzerthaus, Slovenska filharmonija) ter na mednarodnih festivalih, kot so Festival Ljubljana, Unerhörte Musik (Nemčija), Du Vert a L’infini (Francija), Nei suoni dei Luoghi (Italija), Carniarmonie (Italija). Sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije in Imagom Sloveniae, snemala pa je že za avstrijski radio Ö1 in Radio Slovenija.


Vstop prost.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio