Četrtek
16. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

TRIO VAN BEETHOVEN (Avstrija)

Verena Stourzh, violina
Franz Ortner, violončelo
Clemens Zelinger, klavir

 

PROGRAM:

Ludwig van Beethoven: Klavirski trio v D duru, op.70/1 „Ghost – Trio“ 
Allegro vivace e con brio
Largo assai ed espressivo
Presto

Ljubo Rančigaj: Metamorfoze za klavirski trio

Johannes Brahms: Klavirski trio v B duru, op.8 
Allegro con brio
Scherzo. Allegro molto
Adagio
Finale. Allegro


Zakaj »van Beethoven«? Ker Beethoven pomeni svobodomiselnost, revolucionarnost, brezčasnost umetnosti. To so kvalitete, po katerih se zgleduje TrioVan Beethoven. Skupaj s sopranistko Lorno Anderson in tenoristom Jamiejem MacDougallom posebno pozornost posvečajo Beethovnovim in Haydnovim priredbam ljudskih pesmi. Trio deluje od leta 2011in od takrat je nastopil v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Britaniji, Srbiji, Grčiji, Belgiji.

Clemens Zeilinger, eden vodilnih avstrijskih pianistov, koncertira z orkestri kot so Orchestra of the Royal Academy (London), Bruckner Orchester (Linz), Mozarteum Orchestra (Salzbur) in drugimi. Leta 2008 je v Brucknerhaus v Linzu izvedel vse Beethovnove sonate, 2 leti za tem pa še serijo Schubertovih klavirskih del. Predava na univerzah v Linzu in na Dunaju.

Verena Stourzh je kot članica Haydn Tria Eisenstadt posnela klavirske trie Haydna, Mozarta, Beethovna in Schuberta pa tudi vseh 429 Haydnovih priredb ljudskih pesmi. Cenjena je tako kot solistka, kot tudi kot komorna glasbenica.

Franz Ortner je dobitnik nagrad Mednarodnega Brahmsovega tekmovanja (2004) in violončelističnega tekmovanja „Gradus ad Parnassum“ (2005), bil pa je tudi štipendist Festivalske akademije v Luzernu pod vodstvom Pierra Bouleza.
Bil je prvi čelist Esbjerg Ensembla na Danskem, trenutno pa je član Musikkollegiuma Winterthur.

 

Koncert je podprl Avstrijski kulturni forum:

avstrijski kulturni

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio