Sreda
29. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

TrioVanBeethoven (Avstrija)

Verena Stourzh, violina
Franz Ortner, violončelo
Clemens Zeilinger, klavir


Spored:

Ludwig van Beethoven (1770–1827), Klavirski trio v G-duru, op. 1, št. 2
Ludwig van Beethoven, Klavirski trio št. 7 v B-duru, op. 97 »Nadvojvoda«


Renomirana avstrijska zasedba, ki je že bila gostja našega festivala, se v glasbenem letu, zaznamovanem z 250. obletnico Beethovnovega rojstva, vrača na naš oder z dvema izmed »slavljenčevih« Klavirskih triev. Prvo izbrano delo je z začetka umetnikove skladateljske poti in sodi v njegov niz treh Klavirskih triev z opusno številko 1 (skladbe so bile objavljene leta 1795). Druga Beethovnova skladba po izboru gostov, Klavirski trio opus 97, ki ga je skladatelj posvetil svojemu mecenu, učencu in prijatelju, avstrijskemu nadvojvodi Rudolfu (od tod popularni vzdevek skladbe), pa je nastala proti koncu srednjega obdobja avtorjeve ustvarjalnosti in je njegova zadnja stvaritev v zvrsti klavirskega tria. Krstna izvedba leta 1814 na Dunaju, s skladateljem pri klavirju, je bila tudi eden zadnjih javnih nastopov že močno oglušelega glasbenika.

Za člane komornega ansambla, ki nosi Beethovnovo ime, sta skladateljeva delo in osebnost neizčrpen navdih – zgled pokončnega, neodvisnega duha in revolucionarnega umetniškega snovanja, ki sega daleč onstran svojega časa. Glasbeniki vidijo v Beethovnu povzetek svoje lastne afinitete do dunajske klasike, obenem pa simbol skladateljsko novega, vizionarskega.

TrioVanBeethoven je bil ustanovljen leta 2011, ko je tudi debitiral na koncertnem odru, na festivalu Dnevi stare glasbe v Herneju (Nemčija). Nastopil je v številnih mestih po Evropi, med drugim v dunajskem Konzerthausu, na linškem festivalu Brucknerfest, Slavnostnih tednih v Gmundnu, Haydnovem festivalu v Brühlu, v londonskem Kings Placeu, v Glasgowu in Edinburghu, na Haydnovem bienalu v belgijskem Mechelenu, festivalih Nuova consonanza v Rimu, Pažaislis Music v Kaunasu, Rencontres Musicales v Artoisu itn. Med letoma 2014 in 2018 je ansambel izvedel cikel koncertov na gradu Kremsegg (Zgornja Avstrija), leta 2017 pa v novi dunajski dvorani MuTh tri koncerte, posvečene Beethovnovi glasbi. Nedavni umetniški angažmaji so Trio van Beethoven popeljali na koncertne odre v Avstriji, Nemčiji in Škotski ter na turnejo po Kitajski. Za ugledno avstrijsko založbo Gramola so glasbeniki posneli vse Beethovnove Klavirske trie (štiri zgoščenke); posnetek je leta 2017 prejel nagrado avstrijskega radia Ö1 Pasticcio. Julija 2018 je pri omenjeni založbi izšla plošča z Beethovimi priredbami oziroma obdelavami škotskih, irskih in valižanskih pesmi (v vokalni izvedbi sopranistke Lorne Anderson in tenorista Jamieja MacDougalla).

Verena Stourzh je bila članica Haydnovega tria iz Eisenstadta od leta 1998 do razpustitve zasedbe leta 2010. Nastopila je na prestižnih festivalih oziroma prizoriščih v Avstriji in tujini (dunajska Konzerthaus in Musikverein, Haydnov festival v Eisenstadtu, Concertgebouw v Amsterdamu, Avditorij pariškega Louvra, Kings Place v Londonu, Beethovenfest v Bonnu, Moskovska mednarodna hiša glasbe, Kijevska filharmonija, Mednarodni center glasbene in uprizoritvene umetnosti v Pekingu, Metropolitanski muzej v New Yorku, Kongresna knjižnica v Washingtonu). Turneje so jo popeljale v Kanado, Južno Ameriko, v Južno Afriko, Avstralijo in Vzhodno Azijo. Verena Stourzh igra na violino Carla Ferdinanda Landolfija, izdelano leta 1770.

Franz Ortner se je že zgodaj uveljavil kot solist in komorni glasbenik. Leta 2004 je zmagal na mednarodnem Brahmsovem tekmovanju, naslednje leto pa na tekmovanju čelistov Gradus ad Parnassum. Prejel je dveletno štipendijo Boulezove Akademije Luzernskega festivala. Med letoma 2006 in 2009 je bil glavni čelist Metropolitanskega komornega orkestra v Lizboni, od leta 2009 do 2014 pa čelist danskega Ansambla Esbjerg. Trenutno je član orkestrov Musikkollegium Winterthur (Švica) in Concert Olympique (Belgija). Kot solist je nastopal s Filharmonijo iz  Bad Reichenhalla, Komornim orkestrom Rheinland-Pfalz, Estonskim nacionalnim simfoničnim orkestrom in orkestrom Musikkollegium Winterthur. Leta 2010 je skupaj s pianistko Caroline Boirot posnel zgoščenko z deli Brahmsa, Fuchsa, Kirchnerja in Schumanna, leta 2011 pa je izšla plošča z Dvořákovim Koncertom za čelo, posnetim v živo. Franz Ortner igra na violončelo Jean-Baptistea Vuillauma (1856).

Clemens Zeilinger, zmagovalec Evropskega mladinskega glasbenega tekmovanja v Antwerpnu in nagrajenec Evropskega komornega tekmovanja v Haagu ter Beethovnovega tekmovanja na Dunaju, sodi med vodilne avstrijske pianiste. Kot solist je nastopil s priznanimi orkestri (Orkester Kraljeve akademije v Londonu, Brucknerjev orkester v Linzu, Orkester Mozarteum iz Salzburga, Orkester Tonkünstler iz Spodnje Avstrije). Koncertiral je v številnih evropskih državah, v ZDA, Maroku, Iranu, Omanu, Koreji in na Japonskem. V linškem kulturnem središču Brucknerhaus (Brucknerjeva hiša) je leta 2008 izvedel vse Beethovnove klavirske sonate, leta 2010 niz Schubertovih skladb, v sezoni 2011/2012 pa je bil rezidenčni umetnik. Poučuje na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju in na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.


V sodelovanju z:   

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio