Petek
26. Avgust
ob 19.00
Mestna hiša - Ljubljana

NOČI V STARI LJUBLJANI: TURLUTUTU – lutkovna predstava za najmlajše

Avtor: Hervé Tullet
Režiser: Matija Solce
Dramaturgija: Mateja Bizjak Petit
Oblikovanje luči: Matija Solce
Nastopajoča: Maja Kunšič / Juliette Moreau
Oblikovalec zvoka: Lojze Sedovnik

Lutkovna miniaturka iz kovčka za najmlajše (2+) temelji na dogodivščinah Turlututuja, lika, ki ga že več let razvija priznani francoski ilustrator in avtor Hervé Tullet. Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Na poti iskanja se gledalci znajdejo v domišljijskem svetu, kjer se začnejo dogajati čudežne gledališke stvari. Otroci postanejo aktivni akterji predstave, v kateri z režijskimi, interpretacijskimi in tehničnimi domislicami zaživi lutkovnost v vsej svoji razsežnosti.


Hervé Tullet je eden najbolj priljubljenih francoskih avtorjev in ilustratorjev. Je dobitnik več knjižnih nagrad. Njegove slikanice so prevedene v več kot 25 jezikov. Zanje je značilno, da niso namenjene zgolj branju, temveč spadajo med interaktivne igrive knjižice z močno prepoznavno likovnostjo, pri katerih morajo najmlajši bralci ustvarjalno sodelovati s tipanjem, pihanjem, premikanjem, tresenjem, obračanjem … Takšna je tudi zbirka slikanic z naslovom Turlututu, o knjižnem liku, ki ga je avtor razvijal več let. Junak bo iz slikanic prvič prestopil na lutkovni oder prav v predstavi režiserja Matije Solceta.

Matija Solce (1981) je potujoči lutkar, igralec, glasbenik in režiser, ki končuje doktorski študij na praški akademiji DAMU. S svojimi predstavami iz kovčka ter harmoniko je že nekajkrat obšel svet ter igral za najrazličnejše občestvo. V svojih delih pojem »lutkovno gledališče« širi na pojem »gledališče subjekta«. Lutka je v tem primeru lahko objekt, lahko je zvok, igralec, lahko je gledalec, gib ali v končni fazi – lutka sama.


Vstop prost.


V sodelovanju z

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio