Sreda
03. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

UNDERSTORIES BAROQUE ENSEMBLE (Italija)

Silvia De Rosso, violon
Clara Pouvreau, violončelo in violončelo pikolo
Bartolomeo Dandolo Marchesi, violončelo in violončelo pikolo
Margherita Burattini, harfa
Gabriele Levi, čembalo


Spored:

Girolamo Frescobaldi (1583-1643), Canzona undecima a due canti e basso detta “La Plettenberger”
Tomaso Albinoni (1671-1751), Trio sonata v a-molu, št. 6, op. 1
Andrea Falconieri (1586-1656), La Suave Melodia et su Corrente
Domenico Gabrielli (1651-1690), Kanon za dve violončeli v D-duru
Antonio Vivaldi (1678-1741), Trio sonata v g-molu RV 73, št. 1, op. 1
Girolamo Frescobaldi (1583-1643), Canzona prima a due canti e basso
Benedetto Marcello (1686-1739), Sonata a tre v c-molu, op. 2, št. 2
Giacobbe Basevi Cervetto (1680?-1783), Sonata v C-duru, op. 1, št. 4


Leta 2018 ustanovljena zasedba UnderStories Baroque Ensemble se osredotoča na raziskovanje vzpona violončela kot samostojnega instrumenta. Ansambel, ki je bil sprva sestavljen iz dveh violončelov in čembala, se je za obogatitev zvoka skupine odločil dodati dvojno harfo in violon. Njihov namen je obravnavati baročno glasbo tako liberalno, kot so jo v obdobju nastanka, ko je bilo aranžiranje in spreminjanje orkestracije na videz znanega repertoarja povsem običajno.

Zato se je zasedbi zdela uporaba dveh pikolo violončelov nujna. Zaradi zvoka in uglasitve instrumenta je prepis violinske glasbe še posebej idiomatičen. Zasedba želi občinstvu ponuditi doživetje repertoarja, ki ga sicer morda še ne pozna.

Zasedba se je porodila iz srečanja Clare Pouvreau in Bartolomea Dandola Marchesija na Univerzi za glasbo v Frankfurtu. Člani in članice ansambla so študirale na najbolj prestižnih evropskih šolah: Kraljevi konservatorij v Haagu, na baselski Scholi Cantorum, na solnograškem Mozarteumu in Civici Scuoli di musica Claudio Abbado v Milanu. So nagrajenci mnogih mednarodnih tekmovanj, kot so Bachovo tekmovanje v Leipzigu, Förderpreis Alte Musik Saarland v Saarbrücknu in göttingensko Handelovo tekmovanje. Posamično so sodelovali s priznanimi glasbeniki, kit so Ton Koopman, Lars Ulrik Mortensen, Kristin von der Goltz, Petra Mullejeans, Paolo Pandolfo, Catherine Jones, Mara Galassi in Amandine Beyer. Gostovali so na festivalih, kot so utrechtski Oude Musik Festival, Ambronay Festival, MA Bruges Festival, in sodelovali z zasedbami, kot so Orkester osemnajstega stoletja in Freiburški baročni orkester. Junija 2019 so na tekmovanju zgodnje glasbe v dolini Loare prejeli nagrado občinstva. Leta 2021 so se predstavili na IYAP (mednarodna revija mladih talentov) in gostovali na festivalu AMUZ.


Vstop prost.


V sodelovanju z:

             

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio