Sreda
08. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

V4 (Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška)

Sándor Jávorkai, violina (Madžarska)
Anna Gutowska,
violina (Poljska)
Petr Nouzovský,
violončelo (Češka)
Miriam Rodriguez Brüllová,
kitara (Slovaška)

 

Mednarodni kvartet V4 sestavljajo vrhunski glasbeniki iz držav višegrajske skupine (krajše V4). Poljska violinistka Anna Gutowska, slovaška kitaristka Miriam Rodriguez Brüllová, madžarski violinist Sándor Jávorkai in češki violončelist Petr Nouzovský povezujejo svoje države tudi v glasbenem izrazu.

 

PROGRAM:

Gioacchino Rossini (1792-1868)                     Uvertura k operi »Tatinska sraka«
Bela Bartok (1881-1945)                                     Romunski plesi, Sz. 56
Henryk Wieniawski (1835-1880)                  Capriccio, op. 18, št. 4
Johann Kaspar Mertz (1806-1856)               Scherzo
Antonin Dvořak (1841-1904)                           Humoresque, op. 101
Manuel de Falla (1876-1946)                          7 španskih ljudskih pesmi
Georg Fridrich Händel (1685-1859) /
Johan Halvorsen (1864-1935)                        Passacaglia

—– Odmor —-

Astor Piazzolla (1921-1992)                            Zgodovina tanga
Pablo de Sarasate (1844-1908)                     Ciganske viže
Pablo de Sarasate (1844-1908)                     Fantazija na teme iz Carmen
Astor Piazzolla (1921-1992)                            Libertango


 

 

Sándor Jávorkai je študiral violino v Budimpešti in na Dunaju. Kot solist je igral z znanimi orkestri, kot so Berlinski simfoniki, Sinfonietta Baden, Dresdenski, Budimpeštanski in Beograjski filharmoniki ter mnogimi drugimi. Skupaj z bratom Adamom Jávorkai, čelistom, nastopa v duetu, za svoje delo pa sta leta 2009 prejela nagrado umetnikov leta, ki jo podeljujeta madžarska Glasbena mladina in Banka Avstrije.

 

Anna Gutowska  je začela svoje klasično izobraževanje na Conservatoire de Lausanne v Švici in študij nadaljevala na Glasbeni akademiji na Dunaju pri profesorju Edwardu Zienkowskiju. Je prejemnica prve nagrade mednarodnega tekmovanja Postacchini (1999) v Italiji in prvega mednarodnega baltskega tekmovanja v Gdansku (2006). Kot solistka je nastopila z mnogimi orkestri po svetu. Trenutno uči na Glasbeni akademiji na Dunaju.

 

Peter Nouzovský je diplomant Akademije za glasbo v Pragi, po končanem študiju pa je šolanje nadaljeval na dresdenski akademiji za glasbo in Kraljevem konservatoriju v Madridu. Redno nastopa na mednarodnih festivalih kot so Praška pomlad, Festival komorne glasbe v Bolzanu, Bratislavski festival, mednarodni glasbeni festival v Kyotu in drugih. Je ustanovitelj in vodja Južnočeškega komornega festivala in uspešen komorni glasbenik.

 

Miriam Rodriguez Brüllová je nekdanja študentka Alvara Pierrija. Nastopila je kot solistka z zasedbami, kot so Jeruzalemski simfonični orkester, Brandenburgisches Staatsorchester, Virtuosi Pragenses, Virtuosi di Praga, Orchestra Fondazione Arena di Verona, Slovaški radijski orkester, na prizoriščih od praškega Rudolfinuma in berlinskega Konzerthausa, do Auditorium Conciliazione Roma. Je ustanoviteljica in umetniška vodja Bratislavskega komornega kitarskega festivala.


 

Koncert so podprla Veleposlaništvo Slovaške republike, Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani, Veleposlaništvo Republike Češke v Ljubljani in Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

 

 

 

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio