Sreda
26. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

VEČER PRI MADEMOISELLE ROLAND

Davide Vecchi & Artsemble (Italija, ZDA, Avstrija)


Davide Vecchi, koreografija in ples
Annalisa Pappano, pardessus de viole, dessus de viole, viola da gamba
Eva Fürtinger, pardessus de viole, dessus de viole, viola da gamba
Giuliano Eccher, viola da gamba
Marianna Bisacchi, čembalo


Spored:

Marin Marais (1656—1728), Skladba za trio v e-molu

Monsieur de Sainte Colombe (ok.1640—ok. 1700), Vrnitev, Koncerti za dve violi

Jean Henry D’Anglebert (1629—1691), Passacaglia na temo iz Armide

Antoine Forqueray (oče) (1672—1745), Skladba za tri viole

François Couperin (1668—1733), Chaconne v g-molu

Marin Marais (1656—1728), Skladba za trio v B-duru

Jean Henry D’Anglebert (1629—1691), Variacije na Folies d’ Espagne


Večkrat nagrajeni Davide Vecchi z mednarodno zasedbo vrhunskih glasbenikov Artsemble pripravlja poseben plesno-glasbeni dogodek koncipiran okoli umetnosti Velikega Stoletja (Grand Siècle), ki se poklanja pevki in plesalki Marie-Anne Roland. Gospodična Roland je bila članica francoske Kraljevske akademije in se je, kot poroča Tilton du Tillet v Francoskem Parnasu leta 1732, »odlikovala po plemenitosti in gracioznosti svojega plesa«. Program je oblikovan kot namišljen glasbeni večer pri plesalki doma z dvornimi glasbeniki. Plesi so rekonstruirani iz koreografskih zgodovinskih virov. 

Davide Vecchi je glasbenik, plesalec in koreograf, specializiran za renesančni in baročni repertoar. Iz klavirja je diplomiral na konservatoriju Girolama Frescobaldija v Ferrari iz čembala in zgodovinskih klaviatur pa pri Marini Scaioli. Kot koreograf se ukvarja z rekonstrukcijo plesov in ustvarjanjem lastnih koreografij. Poučuje renesančni in baročni ples v Bologni ter baročni ples v Palazzo di Gradara.

Annalisa Pappano velja za eno vodilnih ameriških violistk da gamba. Kot članica zasedbe Atalante je prejela nagradi Diapason d’Or in Gramophone. Nastopala je z operama v Houstonu in Cincinnatiju, Baročnim orkestrom Filharmonije San Francisca in drugimi priznanimi ansambli po vsem svetu. Je ustanoviteljica in umetniška vodja zasedbe Catacoustic Consorta, kot umetniška vodja Festivala stare glasbe v Cincinnatiju pa služi že osemnajst let.

Eva Fürtinger je študirala violončelo, kljunasto flavto in violo da gamba na dunajski Univerzi za glasbo, baročni violončelo na dunajskem konservatoriju in violo da gamba na konservatoriju v Veroni pri Albertu Rasiju. Med 2011 in 2014 je poučevala violo da gamba na Mozarteumu v Salzburgu in univerzitetni seminar stare glasbe v Innsbrucku. Poučuje na Glasbeni šoli v Innsbrucku.

Giuliano Eccher je diplomiral iz klasične kitare in viole da gamba na konservatoriju E. Feliceja dall’Abaca v Veroni. Izpopolnjeval se je tudi na Akademiji Chigiana, Glasbeni šoli v Fiesoleju in Sommerakademie v Innsbrucku. Oder si je delil z mojstri, kot so F. Bruggen, A. Marcon in B. Kuijken. Snemal je za več založb, v živo so njegovo poustvarjanje prenašale različne radijske postaje (RAI 3, France 3, NGD Osaka, ORF). Poučuje kitaro in violo da gamba na Istituto Musicale in Lingua Italiana A. Vivaldi v Bolzanu.

Čembalistka Marianna Bisacchi je z odliko zaključila klavir na Konservatoriju za glasbo v Firencah. Specializirala se je za baročno komorno glasbo in čembalo, ki ju je študirala na Konservatoriju v Trentu in si širila obzorja na mojstrskih tečajih priznanih čembalistov. Kot korepetitorka je bila zaposlena pri Musici Antici Bozen in na Konservatoriju v Trentu v razredu baročnega petja profesorice Lie Serafini, katero je tudi spremljala na mojstrskih tečajih baročnega petja. Koncertira po Italiji, Franciji, Danski, Nemčiji in Avstriji, snemala pa je tudi že za RAI3. Na veronskem konservatoriju poučuje komorno igro.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio