Ponedeljek
12. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

VLADANA PEROVIĆ (Črna gora)

Vladana Perović, klavir


Spored:

Johannes Brahms (1833–1897), Klavirske skladbe, op. 118

Modest Musorgski (1839–1881), Slike z razstave


Črnogorska pianistka Vladana Perović (roj. 1995) je začela igrati klavir že pri petih letih. Nižjo in srednjo glasbeno šolo je končala v rodni Podgorici, doštudirala pa je na prestižnem rimskem Konservatoriju svete Cecilije v razredu profesorja Riccarda Marinija (magisterij je opravila z najvišjimi ocenami). Trenutno je na tej ustanovi vpisana v magistrski študij komorne glasbe.

Med letoma 2007 in 2012 je sodelovala z eminentnim pianistom in profesorjem Aleksandrom Serdarjem, v času visokošolskega študija pa se je v Rimu izpopolnjevala na mednarodnih tečajih oziroma akademijah pri profesorjih Danielu Riveri in Konstantinu Boginu, čigar ruska pianistična šola je močno zaznamovala njen razvoj.

Osvojila je veliko prvih in posebnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Leta 2015 je prejela tretjo na nagrado na šestem Mednarodnem Chopinovem tekmovanju ASEAN v Kuala Lumpurju (Malezija), naslednje leto pa je bila finalistka Mednarodnega klavirskega tekmovanja na Malti, kjer je prejela posebno nagrado. Leta 2009 je bila kot nagrajenka rimskega tekmovanja Anemos odlikovana s srebrno medaljo predsednika Italijanske republike, leta 2008 pa je skupaj z drugimi nagrajenci tekmovanja IBLA Grand Prize, ki ga prirejajo v Ragusi na Siciliji, sodelovala na koncertu zmagovalcev v newyorški Carnegiejevi dvorani.

Solistično je doslej nastopila med drugim v Podgorici, Kotorju, Hercegnovem, na Reki, v Sankt Peterburgu, Rimu in Benetkah. Koncertirala je z Beograjskim simfoničnim orkestrom mladih, Črnogorskim simfoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom iz Chioggie, Mladinskim orkestrom iz Rima in Simfoničnim orkestrom Glasbene akademije v Cetinju. Nastopila je tudi v parlamentu Republike Črne gore in na devetem vrhu voditeljev Jugovzhodne Evrope v Budvi.

Sodelovala je na številnih festivalih v domovini (A tempo v Podgorici, kotorski Kotor art, Don Brankovi glasbeni dnevi in Klarinet fest, hercegnovski Glasbeni dnevi, cetinjski Espressivo, Mesto gledališče v Budvi) ter v tujini (italijanska Chioggia, portugalska Viana do Castelo, Achen, Ptuj, Split itn.). Na seminarjih je delala s priznanimi pianisti in pedagogi, kot so V. Krpan, A. Sokolov, V. Kovač, V. Ovčinikov, B. Kraljević, B. Canino, D. Baškirov, A. Jasinski, P. Gililov, L. Morales, G. Mazzoccante, A. Mamrijev, A. Kobrin, H. Leichtfried, B. Petrušanski, R. Dalibaltajan, K. Gekić, I. Lazko in drugi.


Vstop prost.


 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio