Ponedeljek
29. Julij
ob 21.00
Cerkev Sv. Jakoba
Ljubljana

Vokalna akademija Ljubljana

Stojan Kuret, zborovodja

Vokalna akademija Ljubljana (VAL) je bila ustanovljena septembra 2008, maja 2010 pa je kot prvi moški zbor osvojila veliko zborovsko nagrado Evrope. Jeseni 2010 se je ansambel na povabilo organizatorja udeležil vrhunskega festivala vokalne glasbe Polyfollia v Franciji in izdal svojo prvo zgoščenko. Julija 2011 in maja 2012 je Vokalna akademija Ljubljana kot mešani zbor s solisti in instrumentalisti na baročnih instrumentih Val camerata izvedla baročno opero H. Purcella Dido in Enej, nato jo je posnela za RTV Slovenija ter v lastni produkciji izdala na avdio zgoščenki. Avgusta 2011 je moški zbor nastopil z Markom in Bernardo Fink. Septembra 2011 so nato pevci v Arezzu prejeli prestižno nagrado Guidoneum award 2011 za izjemne dosežke in doprinos k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu, julija 2012 pa je ansambel med petimi predstavniki celin zastopal Evropo na IFCM (International Federation for Choral Music) World choral summit 2012 v Pekingu. Umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana je maestro Stojan Kuret.

 

Stojan Kuret, rojen v Trstu, je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo, smer dirigiranje, študij klavirja pa je zaključil na Konservatoriju Giuseppeja Tartinija v Trstu, kjer od leta 1983 predava kot profesor. Kot gostujoči dirigent je uspešno sodeloval z različnimi orkestri. Od sezone 1992/93 je bil deset let umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič v Ljubljani. Z njim in z Vokalno akademijo Ljubljana je dosegel zavidljive mednarodne umetniške uspehe na zborovskih tekmovanjih: pet velikih nagrad (Tours 1999, Varna 2001, Gorica 2001, Maribor 2002, Arezzo 2009), trikrat se je uvrstil v finale za veliko nagrado Evrope ter osvojil dve veliki nagradi Evrope – 2002 v Arezzu in 2010 v Varni. Leta 1984 je za izjemne dosežke na zborovskem področju prejel Gallusovo plaketo. Leta 2000 je prejel plaketo mesta Ljubljane in leta 2002 zlato priznanje JSKD za ustvarjalno vodenje APZ-ja, septembra 2011 pa je v Arezzu za uspešno in ustvarjalno delo z Vokalno akademijo Ljubljana prejel prestižno nagrado Guidoneum award. V letu 2012 je bil nagrajenec Prešernovega sklada.

Kot predavatelj sodeluje na zborovskih seminarjih, festivalih doma in v tujini in je reden član žirij na najpomembnejših mednarodnih tekmovanjih (Tours, Tolosa, Arezzo, Varna, Debrecen, Maribor, Maasmechelen, Marktoberdorf, Budimpešta, London, Bergen in drugje). Projektno sodeluje tudi z žensko vokalno skupino ČarniCe, s katero je izpeljal dva projekta (celoten Kogojev opus za visoke enake glasove ter avtorski projekt skladatelja Ambroža Čopija z novimi priredbami slovenskih ljudskih pesmi).

Je soustanovitelj, umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana.

 

 

Vstop prost!

 

Spored:

Jacobus Gallus: Praeparate corda vestra (iz Opus Musicum III. št. 34)

Jacobus Gallus: O veneranda Trinitas (iz Opus Musicum III. št. 21)

Thomas Tallis: If ye love me (c.1505-1585)

Jean Mouton: Quis dabit oculis nostris (c.1459-1522)

Lamentation sur le trèpas d’Anne de Bretagne

Giovanni Bonato: Crux fidelis

Felix B. Mendelssohn: Beati mortui (op.115 n. 1)

Tomas Luis de Victoria: Tenebrae factae sunt (iz Tenebrae responsories št. 8)

Claudio Monteverdi: Crucifixus a 4

Leoš Janaček: Ave Maria (Lord G.Byron, prev. J.Durdík)

Morten Lauridsen: O magnum mysterium

Franz Biebl: Ave Maria (Angelus Domini)

Karol Pahor: Oče naš hlapca Jerneja (Ivan Cankar)

jskd

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio