Nedelja
16. Oktober
ob 19.00
Cerkev sv. Mihaela - Lokev

VOKALNA SKUPINA GALLINA

Vokalna skupina Gallina

Umetniški vodja: Ana Erčulj
Maša Simčič, sopran
Urška Banovec, sopran
Ana Plemenitaš, alt
Višnja Fičor, alt

Predstavitev poslikav: dr. Igor Kranjc

Vokalna skupina Gallina želi s koncerti po primorskih cerkvah s poslikavami Toneta Kralja poudariti pomen njegove umetnosti za Primorsko in oživiti prostore, ki nas z njegovimi poslikavami še danes globoko nagovarjajo. Koncerti so izvedeni v cerkvah, ki vsebujejo njegova reprezentativna dela: Katinara v Trstu, Šmartno v Brdih, Lokev na Krasu, Slivje, Soča, Vrtojba, Svete Višarje …
Tone Kralj, slikar, kipar, grafik, ilustrator in arhitekt, se je rodil leta 1900 v kmečki družini v Zagorici v Dobrepolju. Obiskoval je Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani, kasneje pa se je šolal v Pragi, na Dunaju, v Parizu, Rimu in Benetkah. Na Primorskem je deloval v času italijanske okupacije, in s svojimi poslikavami predstavljal slovenstvo, saj je bila slovenska beseda na tem območju prepovedana in preganjana. Njegove poslikave Primorskih cerkva z upodabljanjem krivic, ki so se dogajale slovenskemu narodu, marsikje predstavljajo kritiko in obtožbo tedanji oblasti. Snov za svoje poslikave je zajemal iz kmečkega življenja, s svojo umetnostjo pa je ljudem dajal vero v zmago dobrega in vlival upanje v boljšo prihodnost. Tone Kralj je eden najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev, za svoje delo pa je leta 1972 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.
Vokalna skupina Gallina želi s koncerti po primorskih cerkvah s poslikavami Toneta Kralja poudariti pomen njegove umetnosti za Primorsko in oživiti njegovo umetnost, ki nas še danes globoko nagovarja. Na koncertu bo s predavanjem o poslikavi dotične cerkve sodeloval tudi dr. Igor Kranjc, poznavalec Toneta Kralja in njegove umetnosti.


Spored:

Hildegard von Bingen (1098–1179): O Virtus Sapientiae

Jacobus Handl Gallus (1550–1591): Pueri concinnite

Andrea Basevi Gambarana (1957): O bone Jesu

Pavel G. Česnokov (1877–1944): Hvalite imja gospodne, op. 9, št. 23

Peter Iljič Čajkovski (1840–1893): Liturgija sv. Janeza Zlatoustega, op. 41: Dostojno jest

Andrej Makor (1987–): Meditationes sacrae*

Visionem

Meditabor

Pavle Merkù (1927–2014): Jezus in ajdovska deklica (ljudska iz Križa pri Trstu)

Pavle Merkù (1927–2014): La palma del signore (ljudska iz okolice Lazia)

Andrej Makor (1987–): Pesmi iz Benečije: 4. Oj božime (ljudska pesem iz Štoblanka v Nadiški dolini)**

Andrej Makor (1987–): Voda rajna (ljudska pesem iz Plestišč v Beneški Sloveniji)**

Zoltán Kodály (1882–1967): Esti dal

*noviteta 2015

**prva izvedba


Kvartet deklet, ki ustvarja pod imenom Gallina, je nastal konec leta 2010. Gallina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se najdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje mladih skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice.
V dosedanjem delovanju je Gallina dosegla vrsto vidnejših uspehov, med pomembnejšimi lahko izpostavimo: zlato priznanje z odliko z Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin 2013 (Slovenija), zlato plaketo in priznanje za najboljšo vokalno skupino tekmovanja Naša pesem 2014 (Slovenija) in drugo nagrado v kategoriji vokalnih skupin ter drugo mesto v kategoriji romantika mednarodnega tekmovanja Polifonico Arezzo 2014 (Italija). V letu 2014 je skupina izdala svojo prvo zgoščenko Kurje gospe. Leta 2015 je Gallina na mednarodnem tekmovanju v Petrinji »Lipanjski zvuci« (Hrvaška)zmagala v kategorijah klasične in folklorne glasbe ter osvojila Grand Prix.
Gallino zaradi svoje specifičnosti in prepoznane kvalitete v goste vabijo številni slovenski in tuji organizatorji. V letu 2015 so nastopile na slovenskih in mednarodnih festivalih: »Festa della musica attiva« (Piazzola sul Brenta, Italija), 11. Mednarodni zborovski festival (Koper, Slovenija), Festival Lent (Maribor, Slovenija) in Mednarodni zborovski festival Kragujevac (Kragujevac, Srbija).

Ana Erčulj je leta 2004 zaključila šolanje na Gimnaziji Ledina in na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Leta 2013 je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani smer Muzikologija in Sociologija kulture. V času študija se je leta 2010 udeležila Erasmus izmenjave v Utrechtu na Nizozemskem trenutno pa je študentka zborovskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Ob štdiju je kot pevka in korepetitorka sodelovala z različnimi zbori: Ljubljanski Madrigalisti, Vox Carniolus … Vodila je različne zborovske zasedbe med njimi: Vokalno skupino Sekstet Komplet, Vokalno skupino Solalei, Vokalno skupino Gallina, Ženski pevski zbor Biser, Domžalski komorni zboro, Komorni zbor Krog. Sodelovala je z ženskim pevskim zborom Čarnice, Vokalno akademijo Ljubljana in kvartetom rogov Slovenske filharmonije. Kot asistentka dirigenta je sodelovala z APZ Tone Tomšič in dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom.
Z zbori in vokalnimi skupinami je gostovala širom Evrope: Belgija, Nizozemska, Irska, Češka, Italija, Avstrija, Hrvaška, Srbija, …
Svoje znanje nadgrajuje na seminarjih in izobraževanjih za zborovske dirigente, pod vodstvom uveljavljenih domačih in tujih dirigentov: Martina Batič Johannes Prinz, Alois Glassner, Franz Jochum, Ragnar Rasmussen, Steffan Schreyer, Martin Steidler, Georg Grün, Stojan Kuret in Marko Letonja. Sodelovala je na strokovnem izobraževanju mladih zborovskih menedžerjev in dirigentov na festivalu Polyfollia v Franciji, leta 2012 pa je kot aktivna udeleženka sodelovala na Evropski akademiji za zborovske dirigente v Grazu pod vodstvom Johannesa Prinza. Z vokalno skupino Sekstet Komplet je sodelovala na dveh masterclassih za vokalne skupine pod vodstvom nemškega seksteta Singer Pur in finske vokalne skupine Rajaton.
Z vokalno skupino Gallina sodeluje od njene ustanovitve dalje.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio