Sobota
31. Avgust
ob 20.15
Noči v stari Ljubljani
Dvorni trg - Ljubljana

VRUJA (Slovenija)

Gorast Radojević, istrski mali bas, električna bas kitara
Niki Germovšek, violina
Veronika Vižintin, kahon
Alenka Kranjac, vokal
Marino Kranjac, vokal, violina, kitara, dude, pihala
Gabrijel Križman, vokal, kitara, mandola, flavta
Peter Kaligarič, harmonika 


Vruja – istrski studenec trijezičnega večkulturna izročila in glasbeniške iskrivosti, značilne za primorske izvajalce.


Skupina Vruja (ime je narečnega izvora in pomeni izvir, studenec) je začela delovati marca leta 2001. Doma in v tujini se je uveljavila kot prepričljiva, sveža posrednica istrske glasbene dediščine, ki jo izvaja na zanjo značilen način. Članska sestava skupine je odsev večkulturnosti in večetničnosti istrskega polotoka. Vruja se posveča glasbeni tradiciji celotne Istre in s tem predstavlja raznoliko zapuščino svojih prednikov.

V svojem pristopu h godčevskemu izročilu severne Istre ostajajo člani ansambla zvesti glasbilom, tipičnim za to področje, kot so vijulin ali šk’nt (violina), bajs (istrski bas z dvema črevnatima strunama) in remonika (harmonika). To zasedbo popestrijo še z dasko (deska za pranje perila) – in zagodejo najbolj znane plese severne Istre, kot so polka, valcer, šaltin, šete paši, cotić, manfrina, mazurka, štajra, vilota in dopaši. Glasbeno tradicijo južne Istre predstavljajo s tipičnimi glasbili tega področja, kot so sopele ali roženice (lesena pihala z dvojnim trsnim jezičkom), meh ali mih (istrske dude), šurle (dvojno piskalo z enojnim trsnim jezičkom). S temi glasbili »zasopèjo« nekaj najbolj značilnih melodij kot so mantinjada in balun. Vsa ta ljudska glasbila Vruja včasih kombinira z glasbili kot so kitara, mandola, flavte, dude in električna bas kitara in tako ustvarja glasbeno podobo po svoji zamisli in navdihu. Poseben pečat daje skupini njeno vokalno izvajanje pesmi iz južne Istre, to je dvoglasno petje na tanko i debelo in villota (dvoglasno petje iz obalnih mest), ter pesmi iz slovenske Istre. V pesmih lahko slišite čakavski, istrskobeneški in šavrinski dialekt. Vsem trem jezikom in narodnim dediščinam Istre se Vruja posveča z enakovredno pozornostjo in spoštovanjem.

Čeprav glasbeniki pri poustvarjanju sledijo predvsem tradiciji, je v njihovem podajanju ljudske glasbe tudi veliko avtorskega dela. Zanima jih tako izvajanje na tradicionalni način kot tudi »moderniziranje« za današnji čas, saj po njihovem oboje bogati istrsko ljudsko glasbeno zakladnico in jo ohranja pri vedno mladem življenju.

Ansambel je nastopil na nekaj pomembnih festivalih oziroma dogodkih pri nas in v tujini. Omenimo nastope za državni protokol (osrednja proslava ob dnevu državnosti leta 2003), za Občino Koper in Primorsko univerzo. Pogosto se je pojavljal na nacionalni televiziji in na TV Koper / Capodistria. Člani skupine so zelo aktivni tudi na pedagoškem področju predstavljanja istrske glasbene tradicije (predavanja, glasbene, vokalne in plesne delavnice za otroke, instrumentalne, vokalne in plesne delavnice ter seminarji za odrasle).

Stran skupine


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio