Sreda
31. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

WIENER KAMMERSYMPHONIE (Avstrija)

Anna Morgoulets, violina
Lukas Medlam, violina
Nebojsa Bekcic, viola
Sergio Mastro, violončelo
Damian Posse, kontrabas 


Spored:

Ludwig van Beethoven (1770–1827), Uvertura Coriolan, op.62

Franz Schubert (1797–1828), Nemški plesi, D. 90

Stefan Pelzl (1955), Portret v treh barvah

Gustav Mahler (1860–1911), Prvi stavek (Premišljeno, ne hiteti) iz Simfonije št. 4

Erich Wolfgang Korngold (1897–1957), Pravljične slike


Wiener Kammersymphonie je ime dunajskega godalnega kvinteta, ki nastopa po vsem svetu. Leta 2006 ga je ob 250. obletnici Mozartovega rojstva sestavila peterica vrhunskih glasbenikov, ki odtlej nadgrajujejo svoje bogate umetniške izkušnje na skupnem muzikalnem popotovanju. Na njem odkrivajo povezave med subtilnostjo komorne igre in simfoničnim konceptom oziroma repertoarjem. Na koncertu v Ljubljani bo v zasedbi kvinteta zazvenela med drugim Beethovnova in Mahlerjeva simfonična glasba.

Ob nenehnem iskanju novih izraznih oblik si je ansambel razširil repertoarni razpon od klasicizma do sodobnih del 21. stoletja. Med aktualnimi projekti Wiener Kammersymphonie omenimo Mozartovo Čarobno piščal v verziji za godalni kvintet in recitatorja (koprodukcija s Kraljevim gledališčem v Madridu).

Izjemno uspešnemu, z navdušenimi kritikami pospremljenemu debiju ansambla s programom Mozartove glasbe in koncerti po Španiji (leta 2006) je sledil niz projektov, posvečenih Mozartovim skladateljskim sodobnikom. Leta 2008 je ansambel nastopil na Umbrijskem glasbenem festivalu s crossover programom, v katerem se je dunajska klasika prepletala s plesnostjo hip-hopa. Sledili so koncerti v prestižni dunajski dvorani Musikverein in povabila na mednarodne festivale (omenimo festivala v Ankari in Ravellu ter italijansko-ameriški festival Alba Music) in v številna italijanska gledališča (med drugim v Teatro Piccinni v Bariju). Glasbeniki so gostovali še v Južni Ameriki (Brazilija, Argentina in Kolumbija), v Istanbulu (Süreyya Opera), na Poljskem, Danskem, Švedskem, v Latviji, Veliki Britaniji in drugod. Gostje našega festivala so bili že leta 2013.


Vstop prost.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio