Sreda
12. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

WOODSToP

Barbara Kresnik, tolkala
Matevž Bajde, tolkala
Dejan Tamše, tolkala
Tomaž Lojen, tolkala
Franci Krevh, tolkala


Spored:

Ljudska, Predica
Steve Reich (1936), Music for pieces of wood
Tadeja Vulc (1978), Tri iveri
Tilen Slakan (1993), Lesena rapsodija*
Franci Krevh (1973), Mozaiki 3*
Jonathan William Bendrick, Geometrics
Tomaž Lojen (1978), Čez les budala*
Tomaž Lojen(1978),  Medical play*

*krstna izvedba


Skupina Slovenski tolkalni projekt (SToP) deluje že od leta 1999. Akademske tolkalce je združila želja po kakovostnem komornem muziciranju in raziskovanju novih tolkalnih zvočnih zmožnostih. Svoje glasbeno in družbeno poslanstvo dopolnjujejo z izvajanjem pedagoških koncertov za mlade, organiziranjem seminarjev in festivala BumFest ter aktivnim spodbujanjem slovenskih skladateljev k pisanju glasbe za tolkala. Edinstveno skupino sestavljajo uveljavljeni tolkalci iz različnih delov Slovenije: Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše. Predstavili so se na številnih koncertnih odrih doma in na tujem: v Španiji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Črni gori, na Hrvaškem, Češkem, v Litvi in Južni Koreji ter sodelovali s priznanimi tolkalci in skladatelji, kot so Bernhard Wulff, Igor Lešnik, Ney Rosauro, Manfred Menke, Chou Weng Chung in Haruka Fujii.

Tolkalna skupina SToP je v zadnjem času prepoznavna tudi po povezovanju z drugimi umetniškimi zvrstmi: petjem, plesom, multimedijo itd. Tako odkriva načine sodelovanja z ustvarjalci na drugih področjih umetnosti in povezovanja umetniških polj ter se (zavestno) odmika od izvedbe zgolj klasičnega tolkalnega programa. SToPova dinamična ustvarjalnost in želja po izvajanju klasične glasbe, lastnih skladb pa tudi sodobne in elektro-akustične tolkalne glasbe potrjujeta edinstvenost skupine v Sloveniji in tujini. Skupina je za svoje delo leta 2013 prejela Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada.

Tokratni program koncerta z naslovom WOODSToP je sestavljen iz klasičnih del za lesena tolkala (Steve Reich, Tadeja Vulc) ter novitet, ki so bila napisana prav za to priložnost. Tolkalci Slovenskega tolkalnega projekta želijo s projektom WOODSToP razširiti nabor lesenih tolkal ter skladb, ki jih z njimi lahko izvajajo. K sodelovanju so celo povabili mizarje in »iznašli« nekaj novih tolkal.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio