Petek
11. Julij
ob 20.30
Atrij Mestnega muzeja
Ljubljana

YASUTO OHARA SUPER JAZZ TRIO (Japonska)

JAZZ ODER

Yasuto Ohara, klavir/piano
Shigeo Aramaki, kontrabas/double bass
Daisuke Yoshioka, bobni/drumms

Atrij Mestnega muzeja, Ljubljana

Japonskega jazzovskega pianista Yasuta Oharo, ki je prepoznaven zlasti po svojem izvirnem slogu in izvrstni tehniki, poznavalci uvrščajo med najboljše mainstreamovske pianiste na svetu.
S klavirjem se je prvič srečal že pri rosnih treh letih. Od takrat pa vse do svojega osemnajstega leta je bil deležen klasične glasbene izobrazbe. Kljub temu se je, predvsem zavoljo čudovite glasbe Johna Coltrana, ki ga je še posebej navdihovala, odločil za kariero jazzovskega pianista. S svojo zasedbo Yasuto Ohara Super Jazz Trio je kmalu začel nastopati po vsem svetu, med drugim v New Yorku (ZDA), na Kitajskem, Tajskem in v Novi Zelandiji. Tako se je njegova kariera svetovno priznanega jazzovskega pianista le še strmo vzpenjala.
Vse do danes njegov slog muziciranja poznavalci opisujejo kot energičen, a hkrati tudi liričen. Prav njemu svojstveni slog, ki ga prepoznavajo številni ljubitelji jazza po svetu, pa je pripomogel k temu, da so ga začeli vabiti na številne mednarodne festivale. Med drugim je nastopal na jazz festivalih v Montreux-u (1997 in 2004), v jazz klubu Paris Lionel Hampton, v Hotelu Fairmont v Monte Carlu (2007) in na Dnevu Japonske v Düsseldorfu (2010 in 2012). Leta 2011, ob jubilejni, 150. obletnici nemško-japonskega prijateljstva, je Yasuto Ohara Super Jazz Trio z velikim uspehom nastopil tudi v Düsseldorfski Tonhalle. 31. maja 2012 je denimo igral tudi na Japonskem veleposlaništvu v Berlinu.
Stalno prizorišče, na katerem je moč prisluhniti Ohari, je kar njegov jazz klub »Eighty-One« v Chibi na Japonskem. Poleg tamkajšnjih stalnih nastopov, prav tako umetniško vodi letni glasbeni dogodek BAY SIDE JAZZ CHIBA.
Njegova topla in radodarna narava se kaže tudi v njegovih rednih nastopih v šolah za prizadete otroke, za kar je leta 2007 prejel častno nagrado prefekture Chiba na področju kulture.

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio