Četrtek
06. Julij
ob 20.30
Slovenska filharmonija - Ljubljana

ZBOR INBAR IN MLADINSKI ORKESTER IZ RAANANE (Izrael)

Zbor Inbar
zborovodkinja: Merav Barnea

Mladinski simfončni orkester iz Raanane
dirigent: Guy Porat


Spored zbora:

Yosef Hadar (1926), White Rainbow, (Bruria Schweitzer)

Apalaška ljudska, I am in Love I Dare Not Own It, prir. Alice Parker 

Noa – Achinoam Nini (1969), Gil Dor (1952), Mishaela, prir. Rani Golan 

Naomi Shemer, Jerusalem of Gold, prir. Yehezkel Braun

Paul Simon (1941)
Sound of Silence, prir. Oleg Yakerevich
The Boxer, prir. Oded Meir
Solo: Hadar Marcovici


Spored orkestra:

Felix Mendelssohn (1809—1847), Konzertstück op. 114 št. 2 za dva klarineta in godala
(Klarineta: Ron Dorman, Noam Avidor Fuchs)

Johann Baptist Georg Neruda (1708—1780), Koncert za trobento v Es-duru, prvi stavek
(Trobenta: Mia Kleinberg)

Camille Saint-Saëns (1835—1921), Uvod in Rondo Capriccioso v a-molu, op. 28
(Violina: Shai Lustig)

Leonard Bernstein (1918—1990), West Side Story, izbor za orkester, prir. Jack Mason

Paul Simon (1941), Like a Bridge over Troubled Water, prir. Oded Meir

Uzi Hitman (1952—2004), Born for Peace, prir. Rani Golan


Znana sopranistka in glasbena vodja Zbora Inbar Merav Barnea je uprizorila vodilne vloge v operah Salome, Wozzeck, Fledermaus, Vesela vdova na svetovnih premierah novoustanovljene Izraelske opere v Tel Avivu. Pela je tudi v številnih opernih hišah Nemčije, Francije in Japonske. V dvorani Čajkovski moskovske filharmonije je zapela Alban Bergove “Sieben frühe Lieder”, v Berlinski filharmoniji pa Messiaenov “Chant de Terre et de Ciel”.  Oder si je delila z izvrstnimi dirigenti, kot so Dan Ettinger, David Stern, Asher Fisch, Philippe Entremont, Daniel Oren in Gary Bertini. Posnela je že celo množico skladb, med njimi svetovne premiere in poseben projekt za mednarodni sejem Documenta v nemškem Kasslu. Barnea je prejemnica štipendije Ameriško izraelske kulturne fundacije ter dobitnica nagrade Richarda Wagnerja in nagrade Paula Hindemitha. Zbor Inbar je bil ustanovljen leta 2010 kot uradni zbor glasbenega centra Raanana Pais in mesta Raanana. Redno nastopa na sezonskih koncertih in uradnih mestnih prireditvah. Repertoar, ki je napisan posebej zanj, zajema klasična, popularna in izvirna dela. 

Glasbeni direktor Mladinskega simfoničnega orkestra iz Raanane Guy Porat je najprej študiral oboo v Tel Avivu, Karlsruheju in Ženevi in z njo zmagal na tekmovanjih v Mannheimu, Frankfurtu in Karlsruheju. Bil je prvi oboist pri vrhunskem Budapest Festival orchestra (Ivan Fischer) in Filarmonici Toscanini (Lorin Maazel) ter profesor na Dunajski Glasbeni akademiji ter šoli glasbe Buchman-Mehta. Dirigiranje je študiral pri Sheldonu Morgensternu v Ženevi in na Ženevskem konservatoriju. Izpopolnjeval se je pri Isaacu Karabtchevskem, Jormi Panuli ter v izobraževalnem programu za dirigente v okviru festivala v Aspnu. Dirigiral je simfoničnim orkestrom v Oklahomi, Črni gori, Haifi in Ashdodu, Israel Camerati Jerusalem, zasedbi Israel Chamber Orchestra in orkestru Raanana Symphoniette. Sodeloval je s Claudiem Abbadom, Seijijem Ozawo, Pierrom Boulezom in Zubinom Mehto. Cenijo ga tudi kot sodnika na mednarodnih tekmovanjih po vsem svetu.

Mladinski simfonični orkester iz Raanane, RYS, ki ga vodi dirigent Guy Porat, sestavlja več kot 60 izjemnih študentov Konservatorija v Raanani v Izraelu, ki si v okviru te izvrstne glasbene zasedbe pridobivajo holistične izkušnje iz različnih vidikov orkestrskega dela. Med njimi so nagrajenci nacionalnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemniki prestižnih štipendij AIFC. Mnogi člani se vpisujejo na prestižne akademske ustanove v Berlinu, Parizu, New Yorku in drugod ter kariero nadaljujejo bodisi priznani solisti, ali pa člani prestižnih svetovnih orkestrov. Orkester izvaja dela klasičnega repertoarja in redno nastopa v Izraelu ter gostuje v različnih državah Evrope. Med mednarodno uveljavljenimi dirigenti, s katerimi je orkester sodeloval doslej, omenimo Jonathana Schiffmana (ZDA / Francija), Dmitrija Yablonskega (ZDA / Izrael) in Alekseja Šackega (Rusija). Na letošnji evropski turneji je preko Švice, Francije in Italije tokrat prišel tudi v Slovenijo.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio