Petek
01. September
ob 17.00
ZOO Ljubljana (Živalski vrt Ljubljana)

ŽIVALSKI KARNEVAL V ŽIVALSKEM VRTU

Komorna zasedba Orkestra Slovenske filharmonije
Alexandra Verbitskaya
in Kristina Arnič, klavir
Sanhayea Song
, koncertna mojstrica


Program:
Camille Saint-Saëns (1835—1921), Živalski karneval


Komična glasbena suita Živalski karneval je verjetno najznanejše delo francoskega skladatelja Camilla Saint-Saënsa, ki je vsakemu glasbilu v zasedbi določil vlogo ene od živali, te pa nato predstavil  vsako v svojem stavku. Delo so za časa skladateljevega življenja izvajali v zaprtih družbah, Saint-Saëns je namreč prepovedal vsakršno javno izvajanje v času svojega življenja, saj ga je skrbelo, da bo humorna razposajenost suite škodila njegovemu slovesu resnega skladatelja. Leta 1922, leto po skladateljevi smrti je suita izšla, izvedba, ki je sledila pa je požela vsesplošno hvalo. Četudi suito pogosto izvajajo godalni orkestri, je bila primarno napisana za dva klavirja in komorno zasedbo.

Komorno zasedbo, ki suito izvaja tokrat, tvorijo člani Orkestra Slovenske filharmonije, institucije, katere začetki segajo v leto 1701, ko je bila ustanovljena Academia Philharmonicorum. V času razsvetljenstva in razcveta meščanstva je njeno delo prevzela Filharmonična družba (1794), ki je slovela kot ena bolje organiziranih v srednji Evropi. Njeno častno članstvo so med drugim sprejeli Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini in Johannes Brahms. Orkester Slovenske filharmonije danes ponuja raznolike abonmajske cikle, ki vključujejo standardni orkestrski repertoar 18. in 19. stoletja ter tudi najsodobnejšo glasbo in glasbo starejših slogovnih obdobij, s čimer glasbeniki dokazujejo svojo vsestranskost. Združuje najboljše domače glasbenike, ki so se jim po letu 1990 pridružili številni izstopajoči tuji instrumentalisti. Njeno visoko kakovost in močno tradicijo so lahko spoznala tudi tuja okolja – v zadnjih desetletjih so turneje in gostovanja Orkester Slovenske filharmonije vodili v najprestižnejše dvorane in na odmevne festivale po celem svetu.


Vstopnina je zajeta v plačilu vstopnice za Živalski vrt, razen 2. 9. popoldne, ko je za abonente Slovenske filharmonije od 16h dalje vstop prost.

Pred koncertom bo ob 16.15 potekala Harfina čarobna pustolovščina (koncert in predstavitev harfe za najmlajše).


 

V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio