26. 08. 2014

Napovedujemo… MEDNARODNI FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI

28. do 30. avgust 2014
Staro mestno jedro Ljubljane – različne lokacije

 


Mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani je po obsegu in številu obiskovalcev med največjimi kulturnimi prireditvami v Sloveniji. S kakovostnimi programskimi vsebinami vsako leto pritegne več kot 60.000 domačih in tujih obiskovalcev in ima vidne učinke na razvoj kulture in kulturnega turizma v naši prestolnici. Uveljavljena tradicionalna prireditev z velikim številom obiskovalcev je tudi odlična priložnost za predstavitev nove slovenske glasbene produkcije in mladih, še neuveljavljenih glasbenikov.

Direktor Ustanove Imago Sloveniae Janoš Kern pravi: »Snovanja letošnjega projekta smo se tako kot vselej lotili sila ambiciozno in zagnano, vendar smo bili prisiljeni program zaradi pomanjkanja finančnih sredstev precej skrčiti«. Kljub temu se bo od 28. do 30. avgusta na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Ljubljane zvrstila vrsta kakovostnih kulturnih dogodkov, na katerih se bo predstavilo več kot 250 izvajalcev iz 12 držav.

Programska rdeča nit 26. mednarodnega festivala Noči v stari Ljubljani bo drugačnost, različnost – Drugačna Slovenija. Skozi številne kulturne in spremljevalne dogodke bomo izpostavili različne identitete in nosilce le-teh znotraj skupnega življenjskega prostora. V ospredju bo glasbena umetnost nacionalnih manjšin, etničnih in verskih skupnosti ter drugačne glasbene prakse. Del programa bomo namenili tudi ljudem s posebnimi potrebami.

Uradna otvoritev Festivala bo v četrtek, 28. avgusta, ob 20. uri pred Magistratom z multikulturno glasbeno, plesno in recitacijsko predstavo s sporočilom, JAZ SEM TI / I AM YOU, ki v celoti zaobjame osnovno idejo letošnjega projekta. V enournem programu se bodo na odru prepletli glasba, pesem in ples Slovenije, Afrike, Južne in Severne Evrope, Južne in Severne Amerike, bližnje in daljne Azije ter Avstralije. Predstava je nastala pod okriljem organizacije UNESCO in njenega ustvarjalnega projekta Mednarodno desetletje zbliževanja kultur 2013-2022.
Na festivalu se nam bodo predstavili številni zanimivi tuji glasbeni izvajalci, med drugim tudi Global Culture NASU (Japonska), Donauwelenreiter (Avstrija), mednarodna zasedba Balkan Jazz Kvartet, Jean P. Froehly and Friends (Nemčija) in Hangadok (Madžarska). Med domačimi izvajalci velja izpostaviti Kapobando, Fake Orchestra, Istranbul, Slovenski tolkalni projekt STOP, Rudija Bučarja z gosti, Brizani Sons & Amala, Ivo Stanič z Gregor Ftičar triom in Zorana Škrinjarja z Amadeusblues kvartetom.

V pestro festivalsko dogajanje se bosta z neposrednim prenosom posebnega programa s prizorišč vključila 1. program Radia Slovenija in Program ARS. Poslušalci in obiskovalci bodo tako priče živemu nastajanju radijskih oddaj, ki se bodo tokrat iz studia preselile na različna prizorišča starega mestnega jedra. V živo bomo med drugim lahko prisluhnili legendarnemu Radiu Ga Ga, si za spremembo tudi ogledali radijsko igro Pri psihiatru in v oddaji Nočni obisk preživeli prijeten večer v družbi Tine Kralj. Studio ob 17h bo tokrat o aktualnih novicah poročal izpod zvezdnatega neba, prav tako oddaja Kultura v živo. Program ARS pripravlja radijsko okroglo mizo O drugačni Sloveniji. Tokratni gost Literarnega nokturna bo Janez Ramoveš, ki bo ob spremljavi Uršule Ramoveš in Fantov iz Jazbecove grape predstavil svojo novo pesniško zbirko. Obiskovalci bodo imeli priložnost od blizu videti in spoznati zapleteno delovanje in nastajanje radijskega programa, ki ga bodo dopolnili živi koncerti jazzovske, etno in klasične glasbe.

Posebna zanimivost festivala bo gotovo tudi odkritje pet metrov dolge in tri metre visoke skulpture DRUGAČNE SLOVENKE IN DRUGAČNEGA SLOVENCA na Novem trgu.

Poleg raznovrstnih kulturnih dogodkov pripravljamo tudi bogat spremljevalni program. Osrednji spremljevalni dogodek bo nedvomno Mednarodni multidisciplinarni simpozij GLASBA IN DRUGAČNOST, ki bo potekal v Mestnem muzeju. Kot je zapisal glavni organizator tega dogodka, profesor dr. Svanibor Pettan, bo simpozij »po eni strani kritično povzel povezave med glasbo in drugačnostjo/drugostjo v Sloveniji in po svetu v minulih desetletjih, po drugi pa napoveduje večplastnost pogledov iz vizur različnih strok, geografskih okolij, zgodovinskih obdobij ter individualnih dognanj udeležencev simpozija.«

Projekt letošnjega Mednarodnega festivala Noči v Stari Ljubljani smo zastavili zelo kompleksno in v njegovo pripravo vključili vrsto strokovnjakov z različnih področij in številne referenčne institucije, kot so Katedra za etnomuzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija, Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo ICTM, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Radio Slovenija, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič in mnoge druge.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio