07. 08. 2023

ZA NAMI SO ŽE 35. NOČI V STARI LJUBLJANI

Največji poulični festival v prestolnici, Noči v stari Ljubljani, ki ga organizirata Ustanova Imago Sloveniae in Staroljubljanski zavod za kulturo, je med 24. in 26. avgustom že 35. leto zapored staro mestno jedro napolnil s kulturnim utripom. Slišali smo koncerte izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta.


Kot je že tradicionalno, so bili vsi dogodki za obiskovalke in obiskovalce brezplačni, saj je eno od glavnih poslanstev Ustanove Imago Sloveniae in Staroljubljanskega zavoda za kulturo kakovostne kulturne vsebine približati čim širšemu krogu someščanov in obiskovalcev Ljubljane. Koncerti so potekali na Novem in Gornjem trgu, pod Trnovskim mostom in v Mestnem muzeju. Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici so se zvrstili dobro obiskani plesni dogodki.

Z eno od programskih linij festivala je bil povezan tudi Mednarodni večdisciplinarni simpozij Zvok in glasba v doživljanju dojenčkov, malčkov in ranljivih skupin, ki smo ga v času Noči v stari Ljubljani pod okriljem mednarodnega projekta B-AIR pripravili v sodelovanju z Radiom Slovenija, ZRC SAZU in Akademijo za glasbo v Ljubljani.

Mednarodno obarvan program je napolnil 7 prizorišč, skrbno umeščenih v čarobni poletni ambient starega mestnega jedra, ki so gostila 16 dogodkov, na katerih je skupaj nastopilo več kot 70 umetnikov iz 9 držav. Otvoritev festivala je bila v četrtek, 24. avgusta 2023, ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu s skupino Šukar pod vodstvom legendarnega hudomušnega in temperamentnega poeta Zorana Predina, avtorja večno zelenih ponarodelih uspešnic, kot so Zarjavele trobente, Praslovan, Ne mi dihat za ovratnik, Bolj star bolj nor, Mentol bonbon, Gate na glavo in neštetih drugih.

Na istem prizorišču na Novem trgu nam je naslednji dan ob 20.00 zaigrala zdaj že kultna vsestranska slovenska skupina Fake Orchestra  ob 21.45 pa zagodla še romska zasedba Amaro Duho z Madžarske. Ustanovna članica skupine Matild Dobi se je proslavila že leta 1984 kot soustanoviteljica svetovno znanega glasbenega fenomena Ando Drom. Leta 2021 je začutila, da je nastopil čas, da ustanovi družinsko glasbeno zasedbo, in tako skoraj štiri desetletja svojih bogatih izkušenj združila s talenti in energijo svojih otrok v novo žarišče vlaške glasbene kulture. Nastala je zasedba Amaro Duho (prev. »naše duše«), ki jo odlikuje globoko občutena pristnost večno zelenih melodij romske glasbe na preprosto svojstven način.

Za tiste, ki se raje poglabljajo v jazzovske harmonije, je v petek ob 20h na Starem-Gornjem trgu poskrbel Ratko Divjak kvartet. V Vukovarju rojeni bobnar, po katerem zasedba nosi ime, spada med najbolj uveljavljene bobnarje iz področja bivše Jugoslavije. Udarno postavo sestavljajo še uveljavljeni klaviaturist in skladatelj Milan Stanisavljevič, vsestransko aktiven saksofonist Rudi Javornik in žanrsko razgledani basist Jan Gregorka. Zasedba, od katere lahko upravičeno pričakujemo izjemen koncert.

V poznem večernem terminu (21.45) so na Starem-Gornjem trgu zagodli prekaljeni godci in zabavljači avstrijsko slovenske zasedbe Los Hostes, ki so ljubiteljem slovenskega etna že dobro znani. Harmonikar Matija Solce je globoko predan etno glasbi, saj ni le izvrsten glasbenik, temveč tudi pobudnik in gonilna sila trpežnega in kultnega mednarodnega festivala Plavajoči grad. Violinistka Claudia Schwabb je obraz in energičen glas skupine, ritmično pa glasbo poganja bobnar Aleš Zorec. Los Hostes zvrst, ki jo igrajo, izvrstno opišejo kot Jodlpunk, irski funk, balkan groove in alpski rage – pajdaško popotovanje od otožnih liričnih balad do raztur-žur viž med etno glasbo in avtorskimi pesmimi.

Sobotno dogajanje na Novem trgu so ob 20h otvorili energični Fanfara Station, ki kombinirajo severnoafriške in plesne elektro ritme. Trije glasbeniki s pomočjo vešče uporabe »looperjev« in nasnemavanja celega arsenala glasbil v živo diktirajo divji plesni tempo. Trio iz Neaplja in Firenc črpa iz spominov na pihalno godbo očeta Marzouka Mejrija, skladatelja, pihalca, znanega tolkalista in pevca dotične skupine. Trobentač in pozavnist Charles Ferris sloji zvočne plasti, začinjene z bleščečimi iskricami improvizacije, medtem ko mojster programer Marco Dalmasso vodi vrvež na plesišču. Mednarodno-italijanska zasedba se poklanja spominu na dosežke sredozemskih migrantskih prednikov in glasbeno dediščino afriške diaspore ter antičnih povezav jugovzhodne Evrope s srednjim vzhodom, Magrebom in Amerikama.

V sklepnem terminu rednega programa Noči v stari Ljubljani so ob 21.45 na Novem trgu v divje rhythm & blues ritme zazibali znani energični blues-rock psihedeličarji Prismojeni profesorji bluesa, ki s svojo energijo premaknejo tudi najbolj zahtevne poslušalce. Svojo avtorsko glasbo so mešali z vplivi iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja in niso odnehali, dokler se ni zabaval prav vsak član občinstva.

Prostrano vodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom, ki je v soboto 26. avgusta igrala na Starem-Gornjem trgu, je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov in orodij, zgodovin zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja v triu naštejejo več kot deset glasbil in vsaj toliko slogov muzike. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rokerskih meditacij. Kar naposled slišimo, je prizemljen, vendar še vedno mističen, kontemplativen minimalizem.

Ob 21.45 je na isti oder stopil Terrafolk duo. Klasično izobražena violinista, ki na svojih popotovanjih spoznavata različno ljudsko glasbo izvajata originalne kompozicije, priredbe za violini ali zgolj glasbo “brez aditivov”. Namesto studijski glasbeni produkciji se posvečata dih jemajočim ali bolj intimnim nastopom v živo.

Med tem je na Gornjem trgu alter rockovsko stran latinsko ameriških ritmov zastopal kolumbijski Duo Zuluk. Za  njim pa še energični DJ Kendy iz Dominikanske republike.

Poleg glasbenih dogodkov so Noči v stari Ljubljani ponudile pester spremljevalni program, v okviru katerega velja poleg že omenjenega Mednarodnega simpozija Zvok in glasba v doživljanju dojenčkov, malčkov in ranljivih skupin, izpostaviti plesne večere salse, bachate in tanga pod Plečnikovimi plesnimi arkadami.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio