Nedelja
22. December
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Ljubljana

KONCERTNI CIKEL SiBRASS 2019, KONCERT V: TRIO SERAPHIM

Nedelja, 22. december 2019, ob 11:00

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

KONCERTNI CIKEL SiBRASS 2019 bo občinstvu tudi v letošnjem letu postregel z izvedbami odličnih, mednarodno priznanih izvajalcev. Društvo SiBRASS že tretjič zapored prireja serijo petih koncertov klasične glasbe, s poudarkom na trobilnih instrumentih. SiBRASS je edinstvena platforma, osredotočena na vztrajno uresničevanje odličnosti in povezovanje ter prepletanje glasbenih ustvarjalcev, poustvarjalcev ter poslušalcev. Tako tudi v svoji tretji sezoni koncertnih ciklov nadgrajuje svoje delo in smelo povezuje vrhunske poustvarjalce – trobilce s poslušalci, željnimi tehtnega in atraktivnega programa. Novi sklop brezplačnih nedeljskih koncertov ponovno daje občinstvu možnost prisluhniti glasbi na najvišji izvedbeni ravni. Koncertni programi so pretehtano zastavljeni v stremljenju k širokemu naboru glasbenih praks in vpeljevanju novosti. Vsak koncert bo ob bok tujim postavil slovenska dela.
Koncerti se bodo odvijali v Slovenski filharmoniji, ki je idealna za realizacijo takšnih projektov. V sodelovanju s tretjim programom Radia Slovenija bo poskrbljeno tudi za snemanje koncertov, ki bodo nato predvajani v rednem programu radia ter dostopni v arhivu Multimedijskega centra RTV Slovenija.


TRIO SERAPHIM

Marta Močnik Pirc, sopran 
Jure Gradišnik, trobenta
Klemen Karlin, orgle 


Spored:

Henry Purcell (prir. M. Machella): SOUND THE TRUMPET, Z 335
za sopran, trobento in basso continuo

Ivan Florjanc: ALLELUIA (po Janezovem razodetju 19,2)
za sopran, trobento in orgle

Andrej Misson: PRIČAKOVANJE KRALJA – ADVENTNA ZGODBA
za sopran, trobento in orgle (krstna izvedba)

Damijan Močnik: ERO CRAS
za sopran, trobento in orgle (krstna izvedba)

Peter Kopač: DANES JE JEZUS NAM ROJEN
za sopran, trobento in orgle (krstna izvedba)

Johann Sebastian Bach: PRELUDIJ V C-duru, BWV 547
za orgle solo

Johann Sebastian Bach (prir. H. Bornefeld): ARIA, iz kantate št. 51»Jauchzet Gott in allen Landen!«
(Vriskajte Bogu v vseh deželah!), BWV 51
za sopran, trobento in orgle


Na petem koncertu cikla SiBRASS bomo prisluhnili raznovrstnemu programu, obogatenemu s kar tremi slovenskimi novitetami. Zvočna kombinacija glasu in trobente ob spremljavi bassa
continua, ki je razcvet doživela v obdobju baroka, ostaja privlačna tudi v današnjem času, na kar nedvomno kaže izvedba kar treh novih tovrstnih skladb na današnjem koncertu.

TRIO SERAPHIM sestavljajo sopranistka Marta Močnik Pirc, trobentač Jure Gradišnik in organist Klemen Karlin. Ti trije slovenski glasbeniki, sicer kolegi pri pedagoškem delu v Glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, so omenjeno komorno zasedbo ustanovili leta 2006. Izvajajo baročno glasbo, posebno ljubezen pa gojijo tudi do slovenske glasbene ustvarjalnosti ter načrtno spodbujajo nastanek novih slovenskih del za svojo zasedbo.

Marta Močnik Pirc je študirala solopetje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri profesorici Ireni Baar. Leta 2006 je nato zaključila podiplomski študij na Kraljevem konservatoriju v
Haagu.

Jure Gradišnik je leta 2006 z odliko diplomiral na Akademiji za glasbeno umetnost Univerze v Ljubljani, v razredu profesorja Stanka Arnolda. Kasneje je študij nadaljeval na Mozarteumu v
Salzburgu pri profesorju Hansu Ganschu. Zaposlen je kot solo trobentač Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, leta 2015 pa je postal tudi docent na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Klemen Karlin je študiral orgle pri profesorju Klausu Kuchlingu na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu, pri Michaelu Radulescuju na Dunaju ter na Konservatoriju v Lyonu (Conservatoire de Lyon) pri profesorju Jeanu Boyerju. Vrsto let je pripravljal oddaje o orglah in orgelski glasbi za program Ars Radia Slovenija. Je tudi ustanovni član Slovenskega orgelskega društva in Kulturno-zgodovinskega društva Lonka Stara Loka.

Vsi trije člani tria so nagrajenci slovenskih in mednarodnih glasbenih tekmovanj s številnimi izkušnjami tako v solističnem nastopanju z orkestri kot v komornem muziciranju.
Osredotočajo se na delo z mladimi glasbeniki. Njihovi učenci že posegajo po najvišjih mestih na državnih tekmovanjih in se odločajo za poklicno glasbeno pot.

Za tokratni koncert je Trio Seraphim poleg domačih skladateljev v program umestil angleškega baročnega skladatelja, muzikologa in organista Henryja Purcella z rojstnodnevno odo Sound the
Trumpet, ki jo je napisal leta 1687. Ta je zadnja od treh Purcellovih znamenitih od, ki nosijo skupni naslov Welcome Songs. Za zasedbo sopran, trobenta in basso contiuno jo je priredil Maurizio
Machella.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na recepciji Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, Ljubljana. Prevzem je možen vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter eno uro pred koncertom.
T: +386 1 24 10 800, E: info@filharmonija.si

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio