Kongresni trg – Ljubljana

Kongrensni trg je eden izmed osrednjih trgov v Ljubljani. Severno in južno stran zapirajo zgradbe. Na trg se iztekajo tudi Wolfova in Vegova ulica ter Gosposka ulica, Gerberjevo stopnišče in Gledališka Stolba. Pomembnejše stavbe na trgu so Kazina, Slovenska filharmonija, stavba Slovenske matice, Cerkev sv. Trojice ali Uršulinska cerkev s samostanom, v katerem sta še Gimnazija Jožeta Plečnika in Šolski muzej ter Kranjski deželni dvorec, dandanašnji sedež Univerze v Ljubljani. Trg so zasnovali ob kongresu Svete Alianse, ki je potekal v Ljubljani leta 1821.

Ob trgu se razprostira park Zvezda, v katerem je replika sohe Emonca, ki so jo našli pri kopanju temeljev Kazine in spominja na rimske čase na naših tleh. V parku je tudi Sidro,ki je bilo na to mesto postavljeno leta 1954, kot spomenik priključitve Primorske k matični domovini.

Ob preureditvi trga je Plečnik pred Uršulinsko cerkev dogradil stopnišče in postavil steber sv. Trojice – kužno znamenje, ki je prej stalo na Ajdovščini. Steber je delo baročnega kiparja Luke Misleja, figure pa verjetno delo Francesca Robbe.

Več…

© IMAGO SLOVENIAE 2019. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio