Nedelja
18. Oktober
ob 20.00
KINO ŠIŠKA -
Ljubljana

BARCELONA GIPSY KLEZMER ORCHESTRA

Z GOSTOMA VLADOM KRESLINOM IN FERUSOM MUSTAFOVIM

Sandra Sangiao – vokal (Španija)
Robindro Nikolic – klarinet, bas klarinet, duduk (Srbija, Indija)
Mattia Schirosa – harmonika (Italija)
Ivan Kovacevic – kontrabas (Srbija)
Julien Chanal – kitara (Francija)
Stelios Togias – tolkala, tzouras (Grčija)
Posebna gosta:
Vlado Kreslin – vokal, kitara
Ferus Mustafov – saksofon (Makedonija)

 


Cena vstopnic – sedišča: v predprodaji 13 € *, na dan koncerta 15 € *

www.eventim.si

 

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (BGKO) navdušuje občinstvo po vsej Evropi s svojimi temperamentnimi koncerti tradicionalne in popularne ciganske ter judovske glasbe.

Šest glasbenikov iz različnih držav je v Barceloni na edinstven način združilo svojo strast do balkanske glasbe. Barcelonska glasbena scena ohranja eklektičnost ciganske in židovske glasbene tradicije. Značilni stil BKGO izvira iz klezmer glasbe, gipsy jazza in romske glasbe ter iz raziskovanja pozabljenih glasbenih žanrov.

Prvi album skupine, IMBARCA (Satélite K, 2014) je bil na španskem nacionalnem radiu imenovan med najboljše etno albume leta 2014. Skladba Djelem Djelem ima več kot 1,5 milijona ogledov na YouTube.

Zasedba BGKO s koncertom v Sloveniji zaključuje mednarodno turnejo po kateri so napovedali izid njihovega novega albuma.

www.bgko.org

Na koncertu se bosta BGKO pridružila tudi svetovno znani saksofonist Ferus Mustafov, kralj makedonskega romskega saksofona ter vsestranski slovenski glasbenik in avtor Vlado Kreslin.

Vlado Kreslin že štiri desetletja navdušuje publiko vseh generacij. Doslej je izdal 14 albumov in številne njegove pesmi so skoraj ponarodele. Prekmurski kantavtor je od začetka devetdesetih let vodilni ambasador slovenske etno glasbe s panonskim predznakom. Jutranji list je za Vlada zapisal: »Ko človek posluša Kreslinove pesmi, se mu zdi, da so folk, blues in rock izumili Slovenci. Seveda je to daleč od resnice, vendar je on tako dober, da so pesmi glasbeno univerzalne, pa vendar v duhu slovenske«.
Na odru Kina Šiška bo premierno v Sloveniji predstavljen koncertni projekt zasedbe Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, ki se mu je Kreslin v katalonski prestolnici priključil v začetku leta 2015.

www.kreslin.com

Ferus Mustafov, kralj makedonskega romskega klarineta in saksofona ima veliko zaslug za prodor balkanske glasbe na slovensko etno sceno. V svoji dolgoletni karieri je posnel ogromno skladb, odlično pa kombinira romsko glasbo z glasbo Bližnjega Vzhoda. Po nastopu na Drugi godbi v Ljubljani je sredi devetdesetih nanizal celo vrsto nastopov na najbolj znanih evropskih etno odrih Heimatklange (Nemčija), Music Meeting (Nizozemska), Sfinx (Belgija), Oriente (Švedska), Roskilde (Danska)). Za zahodno tržišče je z vrhunskimi producenti izdal dva albuma, studijski King Ferus (1995) in koncertni The Heat of Balkan Gypsy Soul (2002), ki je nastal v ljubljanskem KUD France Prešeren.
Ferus je izjemen glasbenik in mojster improvizacije, ki je makedonsko romsko poročno glasbo spremenil v mednarodni fenomen.

Koncert pripravljamo v sodelovanju z oddajo Naše poti**, 1. program Radia Slovenije in Kinom Šiška.


Dijaki, študentje, upokojenci, registrirane brezposelne osebe, registrirane samozaposlene osebe na področju kulture in medijev, z veljavnim dokazilom o svojem statusu ter skupine nad 5 oseb, imajo 20% popust pri nakupu vstopnic v predprodaji (ne na dan dogodka) na prodajnih mestih Eventima in v Kinu Šiška. Morebitni popusti se ne seštevajo. Popusti veljajo za vse javne prireditve v Kinu Šiška. Kontingent za popuste je omejen na 50 vstopnic.
Otroci do 6. leta imajo vstop prost. Za gibalno in senzorno ovirane osebe je vstopnica brezplačna. Prost vstop pripada tudi enemu (1) spremljevalcu. DDV po 13. točki 1. odstavka 42. člena ZDDV-1 ni obračunan.

**Oddaja Naše poti na 1. Programu Radia Slovenija je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. Vsak ponedeljek ob 21.05 spoznavamo romsko kulturno in politično življenje, stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike in se pogosto odpravimo po Evropi in Svetu in tako povezujemo ljudi in dogodke, ki imajo romske korenine. V enourni oddaji tudi spregovorimo in zaplešemo po romsko.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio