Nedelja
28. Avgust
ob 18.00
Bela dvorana Gradu Rače – Rače

DIALOG KULTURE IN ČASA (Slovenija/Švica/Nemčija)

Klara Tomljanovič, kitara


Spored:

Tomaz Bajželj (1979), Surreal
Steingrimur Rohloff (1971), Positive

ODMOR

Márton Illés (1975), Psychogramm VII.
Alberto Carretero (1985), Phórminx


V okviru našega novega mednarodnega projekta Dialog kulture in časa smo za mednarodno prepoznavno interpretko sodobne glasbe, kitaristko Klaro Tomljanovič, naročili 4 nova dela skladateljev Tomaža Bajžlja (Slovenija), Mártona Illésa (Madžarska), Steingrimurja Rohloffa (Danska) in Alberta Carretera (Španija).

Klara Tomljanovič je slovenska kitaristka in mednarodno priznana izvajalka sodobne glasbe, ki je študirala v Freiburgu pri Sonji Prunnbauer in v Baslu pri Oscarju Ghiglii. Že med študijem je začela igrati v Kitarskem kvartetu Aleph, ki se je z intenzivnim ukvarjanjem z novo glasbo in številnimi nastopi na festivalih sodobne glasbe v Evropi in Aziji hitro uveljavil. Klara je nastopila na številnih glasbenih ciklih in festivalih v Nemčiji, kot so Musik Eclat v Stuttgartu, berlinski Maerzmusik, Musica viva v Münchnu, Internationale Weingartener Tage für Neue Musik in hamburški Klangwerktage, gostovala pa je tudi na eminentnih festivalih po svetu: Varšavska jesen, Archipel in Rote Fabrik v Švici, Pan Festival v Seulu, rimski Villa Massimo, Teatre Metropol v španski Tarragoni … Sodeluje s priznanimi zasedbami (Ensemble Mosaik, Ansambel Experimental južnonemškega radia SWR itd.), orkestri (Simfonični orkester SWR, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija), solisti (Teodoro Anzellotti, Ernesto Molinari, Isao Nakamura, Petra Hoffmann, Renate Greiss-Armin, Miguel Àngel Marín, Uroš Rojko) in s svetovno znanimi skladatelji (Vinko Globokar, Beat Furrer, Georg Friedrich Haas, Vito Žuraj in drugi). Čeprav se na čustvenem in intelektualnem nivoju popolnoma posveča interpretacijam nove glasbe, kitaristka ni opustila svojega repertoarja klasične kitare, zlasti z začetka 20. stoletja.

Márton Illés je bil rojen leta 1975 v Budimpešti. Kompozicijo je študiral pri Detlevu Müller-Siemensu in klavir pri Lászlu Gyimesiju na glasbeni akademiji v Baslu, nato pa še kompozicijo pri Wolfgangu Rihmu in glasbeno teorijo pri Michaelu Reudenbachu na Univerzi za glasbo v Karlsruheju. Je dobitnik prestižnih štipendij nemške akademije Villa Massimo v Rimu, bamberške Ville Concordia, newyorške izpostave Fundacije Civitella Ranieri in freiburškega Studia za eksperimentalno elektronsko glasbo leta 2007. Prejel je tudi ugledne nagrade, omenimo priznanje Fundacije Christoph in Stephan Kaske leta 2005, skladateljsko nagrado glasbene fundacije Ernst von Siemens leta 2008, nagrado Simfoničnega orkestra SWR na glasbenem festivalu Donaueschingen leta 2017 ter umetniško rezidenco v Cité des Arts v Parizu leta 2021.

Tomaž Bajželj, rojen 1979 v Kranju, je študiral kompozicijo in glasbeno izobraževanje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Temu je sledil podiplomski in kasneje magistrski študij na Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra v Dresdnu. Njegova dela so izvajali na raznih festivalih doma (Festival Radovljica, Festival Ljubljana, Slowind) in drugod po Evropi. Sodeloval je s priznanimi slovenskimi in evropskimi komornimi glasbeniki ter s Simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana. Živi in deluje kot samostojni umetnik v Berlinu.

Alberto Carretero je španski skladatelj, rojen v Sevilji leta 1985. Njegove kompozicije so mednarodno priznane, med drugim je prejel nagrado Cajamadrid in priznanja španske institucije INJUVE, mednarodnega kolektiva Flashback Ensemble ter orkestra SGAE, španski kralj pa mu je podelil prestižno nagrado Real Maestranza. Carretero je tudi avtor nagrajenega doktorskega dela o komponiranju, ki navdih išče v biologiji in vključuje umetno inteligenco.

Steingrimur Rohloff je eden najvidnejših mlajših skandinavskih skladateljev; njegova dela so bila izvedena v več kot 25 državah po svetu. Študiral je v Kölnu pri Krzysztofu Meyerju, v Parizu pa na Conservatoire national superieur in IRCAM pri Gérardu Griseyju, Laurentu Cuniotu in Marc-Andréju Dalbavieju. Je prejemnik prestižne nagrade Bernda-Aloisa Zimmermanna, ki jo je osvojil med bivanjem v Kölnu. Njegov opus sega od orkestralne in komorne glasbe do elektronske glasbe, v zadnjih letih pa je Rohloff produciral tudi nekatera odrska dela. Njegovo prvo glasbeno gledališko delo je bila otroška opera »Zgodba o materi«, za katero je prejel najpomembnejšo dansko gledališko nagrado Reumert. Redno sodeluje s svetovno znanim ansamblom Modern in s festivali, kot sta Wien Modern in festival sodobne glasbe Huddersfield.


Vstopnina 6,00 €.


V sodelovanju s

 

Sofinancira

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio