Četrtek
20. Oktober
ob 20.00
Espacio Turina - Sevilla

DIALOG KULTURE IN ČASA (Slovenija/Švica/Nemčija, Španija)

Klara Tomljanovič, kitara


Spored:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Preludij iz Suite v g-molu BWV 995
Manuel de Falla (1876-1946)
Poklon grobnici Clauda Debussyja
Isaac Albéniz (1860-1909)
Granada
Sevilla
Ástor Piazzolla (1992-1921)
Milonga angela
Smrt angela
Alberto Carretero (1985)
Phórminx


V okviru našega novega mednarodnega projekta Dialog kulture in časa smo za mednarodno prepoznavno interpretko sodobne glasbe, kitaristko Klaro Tomljanovič, naročili 4 nova dela skladateljev Tomaža Bajžlja (Slovenija), Mártona Illésa (Madžarska), Steingrimurja Rohloffa (Danska) in Alberta Carretera (Španija). Po premieri v Ljubljani, krajši turneji po Sloveniji in koncertu v Berlinu projekt prihaja v Sevillo, kjer bo moč slišati klasična kitarska dela in Carreterovo noviteto Phórminx.

Klara Tomljanovič je študirala v Freiburgu pri Sonji Prunnbauer in v Baslu pri Oscarju Ghiglii. Že med študijem je začela igrati v Kitarskem kvartetu Aleph, ki se je z intenzivnim ukvarjanjem z novo glasbo in številnimi nastopi na festivalih sodobne glasbe v Evropi in Aziji uspel hitro uveljaviti. Klara je nastopala na številnih glasbenih ciklih in festivalih v Nemčiji, kot so Musik Eclat v Stuttgartu, berlinski Maerzmusik, Musica viva v Münchnu, Internationale Weingartener Tage für Neue Musik in hamburški Klangwerktage, gostili pa so jo tudi festivalih drugod po svetu: Varšavska jesen, Archipel in Rote Fabrik v Švici, Pan Festival v Seulu, rimski Villa Massimo, Teatre Metropol v španski Tarragoni … Sodeluje s priznanimi zasedbami (Ensemble Mosaik, Ansambel Experimental južnonemškega radia SWR itd.), orkestri (Simfonični orkester SWR, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija), solisti (Teodoro Anzellotti, Ernesto Molinari, Isao Nakamura, Petra Hoffmann, Renate Greiss-Armin, Miguel Àngel Marín, Uroš Rojko) in s svetovno znanimi skladatelji (Vinko Globokar, Beat Furrer, Georg Friedrich Haas, Vito Žuraj in drugi). Čeprav se na čustvenem in intelektualnem nivoju popolnoma posveča interpretacijam nove glasbe, Tomljanovič ni opustila svojega repertoarja klasične kitare, zlasti tega z začetka 20. stoletja.

Alberto Carretero je španski skladatelj, rojen v Sevilli leta 1985. Njegove kompozicije so mednarodno priznane, med drugim je prejel nagrado Cajamadrid in priznanja španske institucije INJUVE, mednarodnega kolektiva Flashback Ensemble ter orkestra SGAE, španski kralj pa mu je podelil prestižno nagrado Real Maestranza. Carretero je tudi avtor nagrajenega doktorskega dela o skladanju, ki navdih išče v biologiji in vključuje umetno inteligenco.


Sofinancira:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio