Sobota
28. Avgust
ob 20.00
Stari-Gornji trg, Ljubljana

DUO 4675 (Avstrija)

Astrid Wiesinger, pihala, šruti, vokal
Beate Wiesinger, kontrabas, vokal


“Nekonvencionalni, neklasični in neuvrstljiv« so verjetno trije najprimernejši pridevniki, s katerimi je mogoče opisati zvok Dua 4675. Sestri Astrid in Beate Wiesinger z glasbo delata točno to, kar hočeta. Duo tako zapušča dobro uhojene glasbene poti in z lahkotnim združevanjem saksofona in kontrabasa izumlja nove zvoke. Glasbenici iz Zgornje Avstrije črpata navdih iz neomejenih virov jazza, bluesa in popa ter različne glasbene zvrsti združujeta na čudovito čudaški način. Skladbe, ki jih izvaja Duo 4675, imajo močan »groove« – včasih na sijajen melodičen način, spet drugič v svobodi neomejenega prostora. Ta značilni stalni momentum »naprej in nazaj« tako ne opredeljuje le njegovega ustvarjalnega jezika, ampak uokvirja tudi široko paleto glasbenih žanrov med katerimi se glasbenici svobodno sprehajata.

 

Od leta 2010 poskušata Astrid in Beate združevati moči in skupaj oblikovati duo v katerem se predstavljata. Povezani s krvno vezjo in vzgojeni v isti družini imata zelo poseben odnos, ki ima, kot se je izkazalo, svoje neopisljive vzpone, pa tudi neopisljive padce. Počasi je to sodelovanje tako razvilo popolnoma svojo naravo in pogosto »trpi« zaradi slepega razumevanja na eni strani in hkrati popolnega pomanjkanja razumevanja na drugi. Duo je bil v vsem tem času razpuščen tako pogosto, kot je bil ustanovljen, a vendar je bil v zadnjih sedmih letih dosežen določen napredek. Veliko idej je bilo porojenih in nato zavrženih na najbolj primerne ali pa neprimerne, vsekakor pa slikovite načine izražanja, s katerimi bi glasbenici nedvomno že napolnili knjigo z naslovom »Sestri Wiesinger – kako užaliti svojega duo partnerja«. Postopki, ki jih ni mogoče izvesti na kontrabasu ali pa ponavljajoče se klavirske linije brez pavze za dihanje so tako še vedno del glasbe, ki si jo glasbenici druga drugi sestrsko »zlobno« podtikata. Kar pa se številk 4675 tiče … Ne beležijo mer njunega oprsja, prav tako ne njune teže – gre namreč za poštno številko njunega domačega kraja z imenom Weibern. Duo 4675 zase pravi, da je trdovraten kot glivice: večkrat se poskušate boriti proti njim, a se jih je vseeno zelo težko znebiti.


Koncert je za obiskovalce brezplačen. *V primeru dežja bo koncert v Galeriji Škuc.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.


© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio