Petek
30. Julij
ob 20.30
Stari trg - Ljubljana

DUO VAKKORDEOLINE (Avstrija, Češka)

Paul Schuberth, harmonika, vokal
Tomáš Novák, violina, vokal


Duo Vakkordeoline, ne oba enako mlada mednarodno (so)delujoča glasbenika, sta skupno pot raziskovanja drugačnih interpretacij in zvokov izjemno kompleksnega polja in presečišč aktualnih in historičnih zabavno resnih in resno zabavnih glasb, v iskanju in najdevanju popolnega glasbenega neravnotežja, skritih elementov virtuoznosti, umirjene eksplozivnosti, pretenciozne enostavnosti, nespretne resnosti in sofisticirane popularne glasbe začela leta 2014. Svoje brezkompromisno igro sta prvič ovekovečila z albumom Altre storie (2016), s skladbami, katerih vsaka posebej, po mnenju kritikov, »predstavlja celotno vesolje«.

Paul Schuberth (r. 1994), eden najbolj (pri)znanih avstrijskih harmonikarjev mlade generacije, se svojevoljno posveča igranju harmonike od ranega otroštva dalje. Kljub svoji mladosti je pregled njegovih referenc presenetljivo obilen. Neumorno izobraževanje za koncertnega glasbenika in skladatelja je 2018 zaključil na Brucknerjevi univerzi v Linzu. Je večkratni dobitnik nacionalnih in mednarodnih nagrad na tekmovanjih igranja in skladanja glasbe (Klingenthal, Castelfidardo, Austrian World Music Award 2010 …). Širok repertoarni razpon avtorskih in interpretacijskih glasbenih izkušenj in znanj podaja solistično in v rednem sodelovanju s triom akk:zent (Avstrija), Bratko Bibič & Dedley Woodley Bears (Avstrija, Češka), v duetih s harmonikarjem A. Dimovskim (Avstrija/Severna Makedonija), violistko Jeleno Popržan (Avstrija/Srbija) in violinistom Tomašem Novakom (Avstrija/Češka), s harmonikarskim kvartetom Belfour (Avstrija) pa prejkone improvizira. Sodeloval je in sodeluje z glasbeniki kot so Otto Lechner, André Heller, Paul Gulda itd., z različnimi zasedbami in solistično pa (je) koncertira(l) v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Tuniziji, Bolgariji, Severni Makedoniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Pakistanu, na Islandiji in v Sloveniji. Posnel je 8 zgoščenk z avtorsko glasbo, nazadnje leta 2017 svoj tretji solo album Dark Side of Sun, o katerem je recenzentka v dunajskem Falterju zapisala: »23 letni akordeonist Paul Schubert velja za genija njegovega žanra. Zdaj je izdal svoj tretji solo album, vendar pa, o katerem žanru lahko tukaj govorimo? Je improvizacija na najvišji ravni, vsak takt se večkratno preobrača – Schubert si ne privošči niti sekunde miru. Tega ne počne načrtno, preprosto ne more drugače: virtuozne spremembe tempov, višine tonov in zvenov v vseh mogočih variacijah, ki komajda še spominjajo na harmoniko, vmes kratki napevi – Schuberth je genialen« (Stefanie Panzenböck, FALTER 36/2017).

Tomáš Novák (r. 1987 v Pragi), izhaja iz družine čeških emigrantov na Dunaj, kjer je bivši punk in rock glasbenik že zelo zgodaj prepoznal svojo posvečenost glasbenemu poklicu in dokončal študij klasične violine na Dunajskem konservatoriju. Zdaj natančen in hitroprsten jazz violinist, navdahnjen skladatelj in tudi izvrsten pevec se po študiju jazz violine na Brucknerjevi univerzi v Linzu ob rednem skladanju in igranju v duetu Vakkordeoline s P. Schuberthom (album Altre storie 2017), udejstvuje še v raznovrstnih zasedbah, kot je mednarodna skupina Gypsy Jazz Collective Hot Club du Nax, pa tudi v večjih, npr. 27-članski The Orchestra Suite Project avstrijskega skladatelja sodobnega jazza Michaela Mantlerja s koncertiranjem po Avstriji, Nemčiji in številnih evropskih metropolah, kot so, z njegovimi besedami povedano, »Baku, Tbilisi, Ankara ali Feldkirchen in Dijon«.


Koncert je za obiskovalce brezplačen.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio