Petek
17. Avgust
ob 20.00
Metliški grad - Metlika

ETHNOTRIP

Tjaša Šimonka, vokal
Miha Kavaš, violina
Aleksander Varga, bas kitara
Primož Kramberger, klavir
Tomi Došen, tolkala


Skupina Ethnotrip je nastala leta 2009, ko so Tjaša Šimonka, Miha Kavaš, Primož Kramberger in Luka Ščavničar, takrat študenti mariborske Pedagoške fakultete, začeli skupaj ustvarjati priredbe slovenskih ljudskih skladb. Skupina si je širila repertoar z izvirnim prirejanjem tuje zakladnice ljudske glasbe in ob čedalje pogostejšem nastopanju glasbeno dozorela (Ščavničarja je na bas kitari zamenjal Aleksander Varga). To njeno prvo »poglavje« je zapisano na prvencu Ethnotrip (2013), ki je izšel v samozaložbi.

S širjenjem zvočne podobe so se glasbeniki soočili s potrebo po večanju zasedbe; tako se jim je pridružil tolkalist Tomi Došen. Kvintet je s pomočjo producenta Dejana Berdena izdal pri založbi Celinka svoj drugi album Kdo bo pil iz bistrega studenca? (2016). Za dokumentarni film Mihe Čelarja pa je skupina ustvarila glasbeno podlago, naslovljeno Irena lahko noč (2017). Z glasbenimi gosti in producentom Dejanom Berdenom je Ethnotrip medtem posnel že tretji studijski album (izid je načrtovan v letu 2018). Na albumu bo povsem nova, avtorska glasba, ustvarjena po besedilih slovenskih avtorjev Štefana Kardoša, Ferija Lainščka, Mojce Šipek in Marka Kočarja.

Med pomembnejšimi domačimi in tujimi festivali, na katerih je nastopila skupina Ethnotrip, omenimo Nišville (Niš, Srbija), Karusel (Čačak, Srbija), ManoFest (Marburg, Nemčija), Lent (Maribor, Slovenija), Godibodi (Ljubljana, Slovenija), Kanal (Bohinj, Slovenija). Poleg nastopov na omenjenih festivalih se je skupina predstavila na več kot 150 samostojnih koncertih v Sloveniji in tujini (Madžarska, Hrvaška, Makedonija, Črna Gora, Srbija, BIH, Nemčija).


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio