Sobota
31. Avgust
ob 22.00
Noči v stari Ljubljani
Dvorni trg - Ljubljana

GORAN BOJČEVSKI QUINTET (Makedonija, Slovenija)

Goran Bojčevski, klarinet
Miha Petric, kitara
Jan Sever, klaviature
Žiga Kožar, bobni
Nejc Škofic, klaviature, bas klaviatura 


Izvirni žanr Gorana Bojčevskega (balkan nuevo) povezuje različnosti, od južnjaškega temperamenta do klasičnih struktur, od balkanskih vzorcev do latino glasbe.


Goran Bojčevski Quintet izvaja predvsem avtorska dela Gorana Bojčevskega in raznovrstno vsem znano glasbo (v razponu od Bacha do Piazzolle, makedonskih ljudskih itn.), ki pa zazveni v aranžmajih Bojčevskega, v etno-jazzovski preobleki, povsem edinstveno – kot t. i. balkan nuevo.
Vsak izmed glasbenikov nedvomno dosega dovršenost; ko pa se energije posameznikov zlijejo v eno samo, se zgodi čisto posebna zgodba, ki nas prepriča, da prepletanje različnih glasbenih zvrsti ni le mogoče, temveč je nekaj čarobnega.

Goran Bojčevski je končal magisterij iz klarineta z najvišjo oceno, na prestižnem salzburškem Mozarteumu v razredu svetovno znanega profesorja Aloisa Brandhoferja. Forum answers.com uvršča makedonsko-slovenskega klarinetista med najboljše na svetu. Bojčevski je tudi skladatelj. Ustvarja glasbo za filme, reklame, balet, napisal je tudi celovečerno suito Balkanski portreti in jo posnel v sodelovaju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. V posebno čast si šteje, da njegove skladbe izvajajo na univerzah po svetu, še posebno na salzburškem Mozarteumu. Je utemeljitelj glasbenega sloga balkan nuevo, ki se opira na glasbenikove balkanske korenine, posodobljene z elementi klasične in tango glasbe. Novo »zvrst« je nadvse uspešno in odmevno predstavil med drugim v polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.


Vstop prost.

*V primeru dežja ob 23.00 na Novem trgu.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio