Sreda
05. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

JAN SEVER: INSPIRACIJA V TRENUTKU

Jan Sever, klavir

Vstop prost!


“Težko je napisati karkoli o dogodku, ki se bo šele zgodil. Toliko bolj zato, ker gre za »solo improviziran« recital. Ko povem kolegom kaj pripravljam, so navadno navdušeni. Zanima jih kakšna improvizacija bo to – ali bo jazzovska, klasična, morda kakšna druga, ali bom imel pripravljeno kakšno temo, če da, kakšno in tako naprej. Povsem legitimna vprašanja, na katera pa žal nimam pravega odgovora. Koncert, ki ga nameravam izvesti, je namreč v celoti in popolnoma improviziran.

Improviziram že celo življenje, dejansko sem to počel še preden sem se z glasbo začel formalno ukvarjati. Improvizacija je zame najbolj intimen izraz moje duše, popotovanje po lastni psihi. Ko improviziram, se ne ukvarjam z nobenim, sicer relevantnim, glasbenim vprašanjem. Ne sprašujem se o akordih, lestvicah, harmonskih postopih, žanru itd. Karkoli od tega bi dejanski proces samo oviralo. Edina stvar, ki jo med improvizacijo iščem, je čimbolj intenziven kontakt s tokom energije, ki mu rečemo glasba. Proces, ki me zanima, je zlivanje oziroma spajanje, odpiranje novih izraznih možnosti. Zakonov ni. Vse omejitve obstajajo zgolj v okviru moje lastne izkušnje in seveda v okviru danega trenutka.

Ta koncert si želim izpeljati že dolgo. Priprava nanj je v bistvu moje celotno življenje, ki je prežeto z glasbo in neskončnimi urami vaje, po drugi strani pa seveda priprave ni. Kot ni priprave na življenje samo. Kljub temu, da živimo dokaj rutinirano, v resnici ne vemo, kaj nas čaka za ovinkom. Tako kot v glasbi …”

Jan Sever

Promo video koncerta si lahko pogledate na tej povezavi.


Jan Sever je svojo glasbeno pot začel pri petih letih. Pouk nižje in srednje glasbene šole je obiskoval v razredu prof. Marije Kocijančič na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana, kasneje pa s študijem nadaljeval na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Andreja Jarca. Skozi celotno obdobje šolanja se je dokazoval na številnih tekmovanjih in koncertih, tako solističnih kot tudi komornih. Je prejemnik prve nagrade državnega tekmovanja, študentske Prešernove nagrade ter mnogih drugih priznanj. Svoje znanje je ves čas dopolnjeval tudi na številnih seminarjih doma in v tujini.

Trenutno deluje kot pedagog na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil vrsto let korepetitor in bil za svoje delo večkrat nagrajen (nagrada za korepetiranje TEMSIG ). Kot korepetitor je delovala tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Sodeluje z različnimi zasedbami in številnimi najboljšimi slovenskimi glasbeniki. Poleg klasične kariere se intenzivno posveča tudi drugim glasbenim žanrom, kot so tango, fusion, improvizacija. Je član različnih glasbenih skupin kot so Marko Hatlak & Funtango, Moonlight Sky, Oxana & La Banda, Rojotango Orchestra itd.


© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio