Sreda
12. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KLAVIRSKI TRIO TCHIJIK, COURREGES, CARRERE (Rusija, Francija, Ukrajina)

Vadim Tchijik, violina
Eric Courrèges, violončelo
Anna Carrere, klavir

Vstop prost!


Spored:

Sergey Rachmaninoff (1873 – 1943): Trio élégiaque Št. 1 v g-molu
Mikhail Glinka (1804 – 1857): Trio pathétique
P.I. Tchaikovsky (1840 – 1893): Klavirski Trio, Op.50


Vadim Tchijik je nagrajeni zmagovalec številnih prestižnih mednarodnih violinskih tekmovanj kot so Premio  Paganini v Genovi, mednarodno tekmovanje Čajkovski v Moskvi, tekmovanje Rodolfo Lipizer v Gorici. Je zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Portogruaru (Italija) ter prejemnik številnih drugih nagrad in priznanj. Zaključil je znano glasbeno šolo P.I. Čajkovski za nadarjene otroke v Moskvi, nadaljeval podiplomski študij na višjem glasbenem konservatoriju v Kölnu, pridobil umetniško diplomo na Southern Methodist University Meadows School of Arts v Dallasu ter na glasbeni akademiji Chigiana v Sieni. Nastopal je s svetovno priznanimi orkestri kot so Simfonični orkester iz Moskve, Mehiški simfonični orkester, Orchestra del Teatro di Genova in drugi. Tchijik koncertira po največjih svetovnih dvoranah in prestižnih glasbenih festivalih, med njimi Festival Radio France et Montpellier, Pablo Casals, Nancyphonies, Guebwiller, Royan, Japan Music Festival, Okayama Music Festival, Young Artists Festival Los Angeles … Trenutno je profesor violine na konservatoriju v Toulouseu, prav tako izvaja mojstrske tečaje po Evropi, v Južni Ameriki in Aziji. Je ustanovitelj in dirigent godalnega ansambla “Les Virtuoses” ter vodja tekmovanja za godala “Les Virtuoses du Cœur”.


Violončelist Eric Courrèges je solist orkestra Philharmonique de Montpellier, Evropskega simfoničnega orkestra in koncertnega orkestra Lamoureux. Je član zasedb l’Opéra de Paris, l’Orchestre National de France in l’Orchestre d’Île de France. Nastopal je pod taktirko velikih dirigentov kot sta na primer Lorin Maazel in Seiji Ozawa, kot solist in kot komorni glasbenik pa je koncertiral v Franciji, Koreji, na Japonskem, v Izraelu, Turčiji, Italiji, Španiji, Tuniziji, na Norveškem, Tahitiju, Mehiki in drugod. Courrèges je vsestranski glasbenik, ki se pridružuje zasedbam različnih glasbenih zvrsti, od jazza z Michelom Legrandom, rocka z Johnnyem Hallydayem, do romske glasbe, tanga in različnih glasb sveta. Nastopal je s priznanimi pianisti kot so Erik Berchot, Dimitris Saroglou, violinisti kot so Philip Bride, Stéphane Rullière, ansambli 2E2M, Calliopée in kvartetom Hermarque.


Anna Carrere se je pri petnajstih letih vpisala na glasbeno akademijo v Ukrajinskem Donetsku, kjer je študirala klavir pri znanemu profesorju Viktorju Makarovu v Harkovu. Leta 1998 je pričela s študijem na višjem državnem konservatoriju glasbe v Kijevu in šolanje zaključila pri profesorju Valeryju Kozlovu. Najprej je nastopala v Ukrajini in po Evropi, kjer je sodelovala na mojstrskih tečajih dveh priznanih pianistov Vladimirja Kraineva in Oxane Yablonskaye, izpopolnjevala pa se je tudi na mojstrskem tečaju Thérèse Dussaut na državni akademiji za glasbo v Toulouseu (Francija). Anna je nagrajenka več mednarodnih tekmovanj, med drugimi je leta 2004 prejela drugo nagrado mednarodnega klavirskega tekmovanja «Arts of the 20th century» v Kijevu. Od leta 2004 živi v Franciji in nastopa kot članica komornega orkestra ter kot solistka z različnimi orkestri, sodelovala pa je tudi na različnih glasbenih festivalih v Franciji, Španiji, Izraelu, na Češkem, Ukrajini in drugod.


Koproducent koncerta je Društvo za promocijo komorne glasbe Spectrum.
spectrum.png (2)

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio