Petek
05. Julij
ob 20.00
Slovenska filharmonija - Ljubljana

KOMORNI ORKESTER IZ WAIDHOFNA OB YBBSU (Avstrija)

Dirigent:  Wolfgang Sobotka


Spored:

Franz von Suppé (1819–1895), Uvertura k opereti Lepa Galateja

Robert Schumann (1810–1856), Simfonija št. 4 v d-molu, op. 120

Johann Straus ml. (1825–1899), Koračnica iz operete Cigan baron

Josef Strauss (1827–1870), Vaške lastovke iz Avstrije, valček op. 164

Josef Strauss, Moulinet, polka française op. 57

Johann Strauss ml., Na lovu, hitra polka op. 373

Johann Strauss ml., Kmečka polka, polka française op. 276

Johann Strauss ml., Grom in blisk, hitra polka op. 324


Waidhofen ob Ybbsu (Waidhofen an der Ybbs) v Avstriji, od koder prihaja istoimenski komorni orkester, se lahko pohvali z bogato orkestrsko tradicijo, ki sega v 19. stoletje. Spodnjeavstrijski kraj je pomemben soustvarjalec kulturnega dogajanja v regiji. Orkester v zdajšnji obliki deluje od leta 1973. Vse od ustanovitve intenzivno sodeluje s  krajevno glasbeno šolo in odpira vrata mladim, nadarjenim in ambicioznim umetnikom. Iz orkestrskih vrst je izšlo veliko znanih profesionalnih glasbenikov, med drugim tudi nekdanji koncertni mojster Dunajske filharmonije Rainer Küchl. Na seznamu nekdanjih članov orkestra najdemo številne ugledne soliste, na primer Stefana Vladarja, Christopherja Hinterhuberja, Paula Guldo, Tamása Vargo, Ludwiga Streicherja, Ernsta Ottensamerja in druge.

Repertoar orkestra je zelo širok in zajema različne glasbene stile in kompozicijske oblike, od samostojnih koncertnih skladb do simfonij, simfoničnih suit filmske glasbe in del sodobnih skladateljev. Prav tako je orkester poustvaril številne oratorije in maše v sodelovanju s pevskim zborom Cantores Dei Allhartsberg. Vsaki dve leti se predstavi občinstvu tudi z novoletnim koncertom v klasičnem slogu dunajskih novoletnih koncertov; v mednarodnem prostoru pa se je uveljavil s koncertnimi turnejami – ob koncertih po Spodnji Avstriji je gostoval v Italiji, Nemčiji, Hrvaški, Kitajski, Iranu, na Madeiri in drugod.

Dirigent Wolfgang Sobotka se je rodil leta 1956 v Waidhofnu ob reki Ybbs. Po študiju zgodovine na Dunajski univerzi je absolviral violončelo in glasbeno pedagogiko na Visoki šoli (zdaj Univerzi) za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju ter se kot dirigent izobraževal na Brucknerjevem konservatoriju v Linzu. Od leta 2017 je predsednik avstrijskega parlamenta, ob visoki družbeno-politični funkciji pa je še vedno aktiven kot dirigent Komornega orkestra iz Waidhofna ob Ybbsu.


Organizator koncerta:

        

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio