Sobota
28. Avgust
ob 20.00
Novi trg - Ljubljana

LAKATOS MÓNIKA FOLKTRIÓ (Madžarska)

Mónika Lakatos, vokal
Mihály “Mazsi” Rostás, kitara, tambura, vokal
Antal Máté Kovács, tolkala


Mónika Lakatos, najbolj cenjena izvajalka madžarske romske glasbe na svetu in ena ključnih nosilk glasbene tradicije madžarskih Romov, je leta 2020, kot prva romska izvajalka prejela najprestižnejšo nagrado iz področja glasb sveta, WOMEXovo nagrado za življenjsko delo.

Različnih romskih slogov petja in plesa se je naučila že v zgodnjem otroštvu. Že kot otrok je nastopala v različnih romskih predstavah in si pridobila dragocene izkušnje. Leta 1994 je ob pomoči romske skupnosti začela ustvarjati lasten repertoar in se kot pevka, plesalka in igralka pridružila teatru Holdvilág. Z odličnim glasom se je kmalu povzpela na ugledne odre. V začetku leta 2018 je izdala album Romanimo, s katerim je dokončno osvojila srca ljubiteljev etno glasbe in še posebej romske glasbe po celem svetu. Madžarski podpredsednik ji je podelil priznanje in plaketo za izjemne dosežke Pro Cultura Minoritatum Hungariae.

S svojim FolkTrióm izvaja vlaške ciganske pesmi (Oláh), ki jih strastno začinja z vplivi glasb drugih narodnosti, pri čemer je pozorna na to, da glasbo lastne kulture izvaja s spoštovanjem tradicije. Poleg gostujočega glasbenika na tolkalih jo s kitaro in petjem spremlja Mihály Rostás, ki je hkrati njen glasbeni partner in soprog.


Koncert je za obiskovalce brezplačen. *V primeru dežja bo koncert v atriju ZRC.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio