Petek
28. Avgust
ob 20.30
Velika dvorana KGBL na Vegovi

MATIJA KREČIČ: Predstavitev plošče Cut / Rez

Irena Rovtar, flavte
Urška Zupan, klarinet
Miha Mitev, fagot
Monika Babič, oboa in angleški rog
Mihajlo Bulajić, francoski rog
Matija Krečič, violina
Uroš Bičanin, violina
Gea Pantner, viola
Ema Krečič, violončelo
Sebastian Bertoncelj, violončelo
Miha Firšt, kontrabas, moderator
Tomaž Hostnik, klavir
Davorin Mori, klavir
Dirigent: Zoran Bičanin

Duo Furioso:
Helena Švigelj, violončelo
Urška Hrovat, violončelo

APZ Tone Tomšič
Zborovodkinja: Jerica Bukovec


Spored:

No Walk No Talk (2018)
Matija Krečič, violina
Ema Krečič, violončelo

For Lenny’s 100 (2018)
Irena Rovtar, flavte
Monika Babič, oboa in angleški rog
Urška Zupan, klarinet
Mihajlo Bulajić, rog
Miha Mitev, fagot
Tomaž Hostnik, klavir

Bob’s Your Uncle! (2019)
Duo Furioso:
Urška Horvat, violončelo
Helena Švigelj, violončelo

Cut / Rez za ansambel in mešani zbor (2017)
Irena Rovtar, flavte
Urška Zupan, klarineti
Žan Tkalec, pozavna
Petra Vidmar, tolkala
Davorin Mori, klavir
Gea Pantner, viola
Sebastian Bertoncelj, violončelo
Akademski pevski zbor Tone Tomšič
Dirigent: Zoran Bičanin

Mesarja hči za mešani zbor (2016)
Besedilo: Tomaž Hostnik
Akademski pevski zbor Tone Tomšič
Zborovodkinja: Jerica Bukovec

Jesensko tiho za duduk in godalni orkester (2010, arr. 2018)
Mate Bekavac, duduk
Matija Krečič, violina
Uroš Bičanin, violina
Gea Pantner, viola
Sebastian Bertoncelj, violončelo
Urška Horvat, violončelo
Ema Krečič, violončelo
Helena Švigelj, violončelo
Miha Firšt, kontrabas


Pri ZKP RTV Slovenija je 29. aprila izšla nova plošča Cut / Rez, drugi avtorski album skladatelja in violinista Matije Krečiča. Prinaša glasbo, ki je bila sicer napisana ob različnih priložnostih, a so skladbe izbrane tako, da se med seboj glasbeno povezujejo in tvorijo učinkovit dramaturški lok. Skladba No Walk No Talk za violino in violončelo odpira ploščo in se obenem navezuje na Krečičev debitantski album Architexture (Janus Atelier, 2014) – ta se je posvečal izključno godalom. Sledita For Lenny’s 100 za pihalni kvintet in klavir (v spomin Leonarda Bernsteina) ter Preludij in elegija za dve violini. Osrednji deli na plošči sta naslovna skladba Cut / Rez za ansambel in mešani zbor ter Mesarja hči za mešani zbor a capella na besedilo Tomaža Hostnika. Jesensko tiho za duduk in godalni orkester, ki med izbranimi skladbami izstopa po svojem občutju ter glasbeni govorici. Album zaključuje v intimi in spokoju. Pri snemanju glasbe na plošči Cut / Rez so sodelovali izjemni glasbeniki mlajše generacije Božena Angelova, Monika Babič, Aljaž Beguš, Mihajlo Bulajić, Sebastian Bertoncelj, Jože Bogolin, Tomaž Hostnik, Ema Krečič, Miha Mitev, Davorin Mori, Gea Pantner, Irena Rovtar, Tanja Sonc ter Žan Tkalec. Solist na duduku v skladbi Jesensko tiho je Boštjan Gombač, dirigenti so Jerica Bukovec, Nuno Coelho in Simon Krečič, pri snemanju pa je sodeloval APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Godalni orkester RTV Slovenija. Producent je Matija Krečič, obdelava zvoka je delo Dejana Lapanje, fotografije je prispeval Žiga Koritnik, ploščo pa je oblikovala Evita Lukež.

Violinist in skladatelj Matija Krečič je leta 2015 zaključil študij violine pri prof. Fister in kompozicije pri prof. Stingl na Deželnem Konservatoriju v Celovcu. Aktivno sodeluje z Magnificom, skupinama Momento Cigano in Tango Story ter s Tomažem Hostnikom, v preteklosti pa tudi s skupino Terrafolk, z Galom in Severo Gjurin, Mar Djangom, Skarabejem, Orkestrado … Napisal je glasbo za nekaj kratkih filmov ter gledaliških predstav za Lutkovno gledališče Maribor in SNG Drama Maribor. Je avtor orkestrskih priredb Magnificove glasbe za film Montevideo, vidimo se! režiserja Dragana Bjelogrlića. Ustvaril je dve glasbeni podobi prvega programa TV Slovenija (april 2016 – junij 2017 in junij 2017 – ) in na festivalu Slovenska popevka 2018 prejel nagrado strokovne žirije za najboljšo priredbo. Je izjemno dejaven aranžer, kot skladatelj pa sodeluje z več slovenskimi solisti in zasedbami kot so Mate Bekavac, Ensemble Janus Atelier, MD7, Bernarda Fink, Carpe Artem, Metabonma, Simfonični orkester Cantabile, Ingenium Ensemble, APZ Tone Tomšič, Ljubljanski Madrigalisti idr. Doslej sta izšli dve plošči z njegovo avtorsko glasbo Architexture (Janus Atelier, 2014) ter Cut / Rez (ZKP RTV, 2020). Matija Krečič je član društva slovenskih skladateljev in soustanovitelj glasbenega društva Janus Atelier.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na stranskem vhodu v KGBL na Vegovi (nasproti vhoda v NUK). Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio