Ponedeljek
29. April
ob 20.00
Mestni muzej - Ljubljana

MEDNARODNI DAN JAZZA

Imago Sloveniae se že tretje leto zapored pridružuje obeleževanju mednarodnega dneva jazza v Sloveniji. Pester koncertni program, pripravljen za to priložnost, bo  v sodelovanju z UNESCO mladinsko platformo Društva za Združene narode za Slovenijo, pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO  letos potekal v LjubljaniIdriji, Tolminu in Veliki Polani.


29. april ob 20:00, Stari trg – Ljubljana
!ZARADI VREMENA JE KONCERT PRESTAVLJEN V MESTNI MUZEJ!

ROK ZALOKAR KVARTET
Rok Zalokar, klavir
Eva Poženel, vokal
Dejan Hudoklin, bas kitara
Andro Manzoni, bobni


Pianist in skladatelj Rok Zalokar je aktivni član glasbenih scen v Ljubljani in Rotterdamu. Z različnimi zasedbami (Vsemogočni mlin, Rok Zalokar Trio, Kukushai, Dvojina) je v zadnjih petih letih posnel šest albumov. Zalokarjeva glasba se umešča v polje nove postžanrske kreativnosti. Tokratni projekt je pripravil s svojima stalnima glasbeniškima kolegoma, s katerima je začel sodelovati že v času študija jazza na glasbeni akademiji v Rotterdamu.

Vokalistka Eva Poženel je v Ljubljani sprva študirala klasično solopetje, svojo pravo pot pa je našla med študijem jazza v Rotterdamu. Njen stil se izmika šablonam standardnega jazzovskega petja in se usmerja k avantgardi, popu, pa tudi k eksperimentalnim tehnikam. Kritiki jo primerjajo z vokalom punkovske kraljice Nine Hagen, nekateri pa so jo primerjali celo s prvo damo darka Diamando Galás. Tudi Dejan Hudoklin, ki igra bas kitaro, je zaključil študij jazza v Rotterdamu; nastopa v različnih jazzovskih zasedbah, zanima pa ga predvsem ustvarjalno glasbeno raziskovanje. Omenjenim glasbenikom se bo na bobnih pridružil prav tako inovativni Andro Manzoni.


30. april je bil na generalni skupščini UNESCA leta 2011 na pobudo legendarnega jazzovskega skladatelja Herbieja Hancocka priznan kot mednarodni dan jazza, leta 2012 pa ga je na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov. Danes ga obeležujejo v več kot 190 državah.

UNESCO prepoznava jazz glasbo kot sredstvo svobode izražanja in dialoga med kulturami, kot sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo žensk in moških, ne glede na njihovo poreklo.

Več o mednarodnem dnevu jazza si lahko preberete tukaj.


Vstop prost.


Partner:                                                                                                                                                                                                                                              Glavni pokrovitelj:

 

V sodelovanju:


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio